Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abartma

Abartma

Eski 08-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abartma

Abartma, genel anlamda bir şeyi olduğundan üstün ya da aşağı gösterme sanatı
Eski adı mübalâğadır

Edebiyatta abartma, anlatımı güzel ve etkili kılmak için başvurulan bir söz sanatıdır

Günlük dilde ve yazı dilinde zaman zaman abartmaya başvurulur Bir olayı ya da yeri anlatırken beğendiğimiz özelliklerini olduğundan biraz farklı anlatarak beğenimizin derecesini artırmış oluruz Hoşa gitmeyen bir durumu anlatırken de gerçeği olduğundan daha aşağı göstererek beğenimizin derecesini azaltırız Çok yorulunca “öldüm”, biraz üşüyünce de “dondum” dediğimizde abartma yapmış oluruz Avcı öyküleri, günlük dildeki abartmalara iyi bir örnektir Burada önemli olan, abartmanın mantık sınırlarını aşmamasıdır

Abartma, yazınsal bir sanat olarak yazı dilinde de sık kullanılır Romanlarda, öykülerde, şiirlerde gerekirse abartmaya başvurulur Abartma, yerli yerinde kullanıldığında anlatımı güçlendirir
Kalkıp ayağa ardı sıra baktı dalgalar
Kalktı takalar
İzin verseydi Kemal Paşa
Ardından gürleyip giderlerdi
Erzurum’a kadar,
(Cahit Külebi)
Şair, bu dizelerde abartmaya başvurmuştur Dalgaların ayağa kalkması ve Kemal Paşa’nın ardından Erzurum’a gitmesi olanaksızdır

Evliya Çelebi, gezdiği gördüğü yerleri Seyahatname adlı ünlü eserinde anlatırken bol bol abartma yapmıştır Bunların kimileri mantık sınırlarını aşar Örneğin; bir yazısında şöyle der: “Ben de büyük bir yükten kurtulmak için ona bir fil bağışladım Çok sevindi, ama ben ondan daha çok sevindim Çünkü filler her gün yüzer, deve yükü ot yerlerdi ve Nil ırmağının yarısı kadar su içerlerdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com