Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nesir

Nesir

Eski 08-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nesir

Vezin, kafiye gibi koşullara bağlı kalınmadan salt dil kurallarının gözetildiği anlatım yolu; düzyazı Arapça olan "nesr" sözcüğü "yayma, saçma, dağıtma" anlamındadır Eskiden nesir yazarlarına nâsir; nesir biçimindeki yazılara mensur, küçük nesir parçalarına da mensûre denilmiştir Divan edebiyatında nesir yerine inşa terimi yeğlenmiştir Nesirde amaç, düşünceleri ya da duyguları açık, doğru bir biçimde anlatmaktır Edebi nesirde ise anlatımı etkili kılmak için çeşitli anlatım biçimleri geliştirilmiştir

Nesirde en küçük anlatım birimi cümledir Bir yargı, bir eylem bildiren cümleler belli bir plâna göre sıralanarak paragrafları oluştururlar Yazı öncesi sayılmadığı, edebiyatta anlatım biçimi olarak nazmın kullanıldığı bilinmektedir Ölçü, uyak, nazım biçimi gibi belli kurallara uyularak oluşturulan şiir akılda tutulma, ezberleme kolaylığı taşıdığı için, yazı öncesi edebiyat türlerinin temel anlatım yolu olmuştur Bu nedenle nesrin gelişimini yazının bulunmasına, kısacası yazı dilinin gelişimine bağlayabiliriz Nitekim Türk edebiyatında da ilk nesir örneklerine yazı sonrası dönemlerde rastlanmaktadır Nesir biçiminde yazılan edebiyat türlerinin başlıcaları şunlardır: Öykü, roman, tiyatro, gezi, mektup, biyografi, deneme, eleştiri, anı, günlük, söylev

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com