Yulaf |
08-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
YulafAvena sativa Buğdaygillerden, en çok hayvan yemi olarak yetiştirilen bir bitki Anayurdu Orta Asya ve Ön Asya’dır Bitkinin gövdesi ince kamış biçimindedir Başakları salkım gibi aşağıya sarkar Yulaftan elde edilen alkolle viski yapılır Yulaf bir kültür bitkisidir Türkiye’nin her köşesinde yetiştirilir Tüm yeşil bitki kullanılır Haziranda çiçeklenmeye başlayan bitki, dane oluşturmadan, yani henüz yeşilken, yerden bir karış yukardan kesilir, demetler hâlinde gölgelik bir yere asılarak kurutulur İyice kuruduktan sonra ince kıyılır Bir diyet besininin içermesi gereken, albümin, amino asit, B grubu vitaminler, fosfor, demir, kobalt, mangan, çinko, alüminyum, potasyum, ve daha başka mineraller, provitamin A, E ve K vitamini ve iyot içerir Yeşil yulaf bitkisiyle hazırlanan çayın içimi de çok olumlu sonuçlar verir Sinirsel bitkinlik hâline ve uykusuzluğa iyi gelir Kandaki ürik asit miktarını azaltır ve yaşlıların genel anlamda güçlenmesini sağlar |
|