Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
pepsin

Pepsin

Eski 08-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pepsin




Pepsinojen + HCl fi Pepsin

Pepsin, protein yapısında olan bir fermenttir Pepsinin mevcudiyetini ilk olarak Alman Fizyoloğu Theodor Schwaenn tespit etmiştir Bir asır kadar sonra da 1930?da Rockfeller Tıbbî Araştırma Enstitüsünde vazifeli John HNorthop bu enzimi ilk defâ kristalize etmeye ve proteinlere tesirini keşfetmeye muvaffak olmuştur

Pepsin, mîde hücreleri tarafından salgılandığı esnâda inaktif şekli olan pepsinojen veya propepsin hâlindedir Asidik mîde özsuyunda pepsin hâline dönüşür Yukarıda yazılan reaksiyon otokataliktir, yâni ortaya çıkan pepsin reaksiyonu giderek hızlandırır

Pepsinin sindirime tesiri mîde özsuyunun asiditesiyle değişir Asidite normalken (pH= 1,5-2,5) tesiri en iyi seviyededir Yapı olarak pepsin diğer enzimler ve proteinler gibi büyük ve karmaşık bir moleküldür Bir pepsin molekülünün mol ağırlığı yaklaşık olarak 35000 atomik kütle birimidir

Proteinler, genellikle 20 farklı amino asidin birlikte bağlanmalarından meydana gelmişlerdir Pepsin bu bağlardan ancak belli amino asitler arasında olanlarını ayırabilir Proteinleri polipeptid denilen daha küçük moleküllü, barsakta sindirimi daha kolay ve emilimi rahat maddeler hâline getirir

Pepsin+Protein fi Polipeptid+Amino asitler

Polipeptidlerin pankreas enzimleri tarafından parçalanmaları proteinlerden daha kolaydır Pepsinin gücü şöyle ifâde edilebilir; 28,5 gr pepsin bir saat içerisinde 500000 litre sütü veya kendinden binlerce defâ daha ağır proteini sindirebilir

Pepsin, ticârî olarak küçükbaş hayvanların mîdelerinden elde edilir Bir hayvanın mîdesinden yaklaşık olarak bir gram kadar çıkarılabilir Ham pepsin, deri sanâyiinde derilerin üzerindeki tüyleri yok etmede ve dabağlamadan sonra çıkmayan inatçı artıkları yok etmede kullanılır Yine pepsin kullanılarak ıskarta, sinema ve fotoğraf filmlerinin üzerindeki jelatin tabaka sıyrılır, böylece alttaki gümüşün alınması kâbil olur Pepsinden imâl edilen pepton da laboratuvarlarda bakteri ve diğer mikroorganizmaların üretiminde kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.