Pepsin |
08-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
PepsinPepsinojen + HCl fi Pepsin Pepsin, protein yapısında olan bir fermenttir Pepsinin mevcudiyetini ilk olarak Alman Fizyoloğu Theodor Schwaenn tespit etmiştir Bir asır kadar sonra da 1930?da Rockfeller Tıbbî Araştırma Enstitüsünde vazifeli John HNorthop bu enzimi ilk defâ kristalize etmeye ve proteinlere tesirini keşfetmeye muvaffak olmuştur Pepsin, mîde hücreleri tarafından salgılandığı esnâda inaktif şekli olan pepsinojen veya propepsin hâlindedir Asidik mîde özsuyunda pepsin hâline dönüşür Yukarıda yazılan reaksiyon otokataliktir, yâni ortaya çıkan pepsin reaksiyonu giderek hızlandırır Pepsinin sindirime tesiri mîde özsuyunun asiditesiyle değişir Asidite normalken (pH= 1,5-2,5) tesiri en iyi seviyededir Yapı olarak pepsin diğer enzimler ve proteinler gibi büyük ve karmaşık bir moleküldür Bir pepsin molekülünün mol ağırlığı yaklaşık olarak 35000 atomik kütle birimidir Proteinler, genellikle 20 farklı amino asidin birlikte bağlanmalarından meydana gelmişlerdir Pepsin bu bağlardan ancak belli amino asitler arasında olanlarını ayırabilir Proteinleri polipeptid denilen daha küçük moleküllü, barsakta sindirimi daha kolay ve emilimi rahat maddeler hâline getirir Pepsin+Protein fi Polipeptid+Amino asitler Polipeptidlerin pankreas enzimleri tarafından parçalanmaları proteinlerden daha kolaydır Pepsinin gücü şöyle ifâde edilebilir; 28,5 gr pepsin bir saat içerisinde 500000 litre sütü veya kendinden binlerce defâ daha ağır proteini sindirebilir Pepsin, ticârî olarak küçükbaş hayvanların mîdelerinden elde edilir Bir hayvanın mîdesinden yaklaşık olarak bir gram kadar çıkarılabilir Ham pepsin, deri sanâyiinde derilerin üzerindeki tüyleri yok etmede ve dabağlamadan sonra çıkmayan inatçı artıkları yok etmede kullanılır Yine pepsin kullanılarak ıskarta, sinema ve fotoğraf filmlerinin üzerindeki jelatin tabaka sıyrılır, böylece alttaki gümüşün alınması kâbil olur Pepsinden imâl edilen pepton da laboratuvarlarda bakteri ve diğer mikroorganizmaların üretiminde kullanılır |
|