08-26-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beni Bırakma Hayat - Aytül Uncu Akal
Kırılma noktasındaki direnç
GÜLSÜM CENGİZ
Özel yaşamların sınırı nerde biter; sanatın sınırı nerde başlar? Ya da var mıdır, özel yaşamla sanat yapıtı arasında bir sınır?
Sanat yapıtlarında, özellikle yazın türlerinden öykü ve romanda, yaşanmışlıktan işlenip işlenmediği, yazarın özel yaşamından kesitler taşıyıp taşımadığı sıkça tartışılan konulardan biri Öyle ki, pek çok zaman yazarla, kitapta anlatılan olaylar arasında bağlar kurulmaya çalışılır, yazar öykü ve romandaki tiple özdeşleştirilir Ben bu tartışmalara yeni bir boyut katmak düşüncesinde değilim Bir sanat yapıtını isteyen istediği biçimde yorumlayabilir; okurun yorumu ayrı, eleştirmenin, yazın insanlarının yorumu ayrı da olabilir Birleştiği yerler de olabilir Bir okur-yazar olarak, benim düşüncem; sanat yapıtı yaşamın yeniden, ikinci kez üretilmesidir ve yaşamdan kaynaklandığı, beslendiği oranda da gerçeklik duygusu verebilir Yaşamın bütün boyutlarıyla, gözle görülen ve görülmeyen gerçeklikleriyle, insanın ulaşılmaz düş evreniyle anlatılmasının yanı sıra, üretenin kendi yaşanmışlıklarının, düşüncelerinin, duygularının, gözlem ve birikimlerinin de içinde yer aldığı bir yaratı ürünüdür sanat yapıtı
|
|
|