Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ağlatan, nâbi’yi, şair, şiir

Şâir Nâbi’yi Ağlatan Şiir

Eski 10-22-2008   #1
meLankoLik_asaLet
icon111

Şâir Nâbi’yi Ağlatan Şiir

Şair Nâbî, Sultan 4 Mehmed döneminde hacca gitmek üzere bir kısım devlet erkanıyla birlikte yola çıkar Kafile Medine-i Münevvere’ye yaklaşmıştır Vakit gecedir Resûlullah (sas) Efendimiz’e bir an önce ulaşma özlemiyle Nâbî’nin gözüne uyku girmemiştir Fakat kafiledeki bir paşa, hem de ayaklarını kıbleye doğru uzatmış, uyumaktadır
Hz Peygamber’in (sas) beldesinde, edebe aykırı böyle bir gaflet hâlini bir türlü hazmedemeyen ve çok üzülen Nâbî, içinden gelen bir ilhamla kasidesini bir anda irticalen söyleyiverir Kafile şafak vakti Medine-i Münevvere’ye girmektedir Ravza-i Mutahhara’nın minarelerinden sabah ezanı okunmaktadır Müezzin, ezanın ardından Türkçe bir kaside okumaya başlar Nâbî, dikkat eder, okunan kendi şiiridir Hemen minarenin kapısına koşar Müezzine, “Allah aşkına, okuduğun bu kasideyi nereden öğrendin?” der Müezzin şöyle cevap verir: “Bu gece rüyamda Efendimiz’i (sas) gördüm, bana dedi ki: ‘Ya müezzin kalk yatma Benim ümmetimden bana âşık bir zât benim kabrimi ziyarete geliyor Muhabbetinden benim için şu kasideyi söylemiştir İşte bu cümlelerle minareden onu istikbal et’ dedi Ben de hemen kalktım Abdest aldım Peygamberimiz’in iltifatına mazhar olan âşık acaba kimdir diye düşünerek minareye koştum Öğretildiği gibi okudum” Nâbî, “Ümmetimden mi dedi?” diyerek sevincinden oracığa bayılıp düşer

--------------------------------------------------------------------------------

Sakın terk-i edebden

Sakın terk-i edebden kûy-ı Mahbûb-i Hudâ’dır bu
Nazargâh-i ilâhidir, Makam-ı Mustafâ’dır bu
Felekde mâh-i nev, Bâbüsselâm’ın sîne-çâkıdır
Bunun kandili Cevzâ, matla’-i ziyâdır
Habib-i Kibriyâ’nın hâbgâhıdır fazilette
Tefevvuk-kerde-i Arş-ı Cenâb-ı Kibriyâ’dır bu

Bu hâkin pertevinden oldu deycûr-i adem zâil
Amâdan açdı mevcûdât düş çeşmin tûtiyâdır bu
Muraât-ı edep şartıyla gir Nâbî bu dergâha
Metâf-ı Kudsiyandır cilvegâh-ı enbiyâdır bu

Açıklaması: Burası Allah’ın sevgilisinin beldesidir Cenâb-ı Hakk’ın nazar buyurduğu, Ravza-i Nebî’dir Bu gökteki yeni ay, Bâbüsselâm kapısının yüreği yanık âşığıdır Ayın kandili Cevzâ yıldızı bile ışığının nurunu ondan almaktadır Burası, Allah (cc)’ın sevgilisinin ebedî istirahatgâhının, türbesinin bulunduğu yerdir ve fazilet bakımından Cenâb-ı Hakk’ın arşının bile üstündedir Bu toprağın ziyâsından, yokluğun karanlıkları ortadan kalktı Bütün yaratılmışların görmeyen gözleri açıldı, çünkü bu toprak, gözlere şifa veren sürmedir Bu dergaha edep ölçülerini gözeterek gir; çünkü burası meleklerin tavaf ettiği ve peygamberlerin tecelli ettiği bir yerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com