08-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Lancashire
Lancashire kanaryasının kaynağı hakkında, dokümanlı bir tarih mevcut değildir G T Dodwell’göre, 1700 ler’de Flemik dokumacıları tarafından Britanya’ya getirilen kuşların ataları muhtemelen Belçika kanaryaları ve Hollanda’ya ait kıvırcık kanaryalardı Başlangıçta Manchester Coppy veya Manchester Fancy (hayali) olarak adlandırılıyordu Daha sonra yetiştiricilerinin yoğun olduğu şehrin adını alarak,Lancashire olarak anılmaya başlandı Tepeli ve tepesiz olarak iki formu bulunmaktadır Geç Viktorya döneminde gelişimi zirve yapmakla beraber,kendi ülkesi dışında popülaritesini artıramadı Bu dönemlerde Norwich ve Yorkshire kanaryalarının gelişimi için Lancashire kanaryalarının kullanılması,türün stoklarına oldukça zarar vermiştir İkinci Dünya savaşı sırasında ise soyu neredeyse tükenmeye yüz tutmuştu Gelişimlerine katkı sağladığı cinsler bu sefer onun yeniden üretilmesi için kullanılmışlardır Böylece günümüze kadar gelmişlerdir
Önemli özellikleri uzun boyları ( 22-23 cm) ve renk olarak sade beyaz-sarı olmalıdır Bununla beraber istenilen uzunluğun sağlanması için melanin kuşlara ve kuşları daha cüsseli göstereceği düşüncesi ile horoz tüylerine izin verilmesi istenmekte olup,konu COM İngiltere başkanı aracılığı ile Lancashire Clube iletilmiştir Ülkemizde ise Sayın Hilmi Süer’in (Antalya) Dünya şampiyonasında ki takım üçüncülüğü Lancashirelere ilgiyi dahada artırmıştır
YARIŞMA KRİTERLER
KAFA :30 PUAN
TEPELİ:Tepe at nalı şeklindedir Tepenin arkası boyun tüyleri ile kaynaşmalıdır Gözleri kısmen örter Tepe koyu veya kırcıllı olabilir
KABAK:Kafanın geniş,hafif yassı ve kaşlı olması istenir
BOY:25 PUAN
Boy uzunluğunun 22-23 santim olması idealdir
BEDEN ve DURUŞ:15 PUAN
Vücut uzun ve gergin,göğüs doludur Duruşu dik olmalıdır Kuyruk uzun,geniş ve hafifçe sarkıktır
BOYUN ve ENSE:10 PUAN
Boyun kısa ama vücuda göre belirgin olmalıdır
OMUZ:5 PUAN
Omuzlar geniş,sırt yuvarlak ve uzundur
TÜY:5 PUAN
Narin,sık,düz ve kırığı olmamalıdır
GENEL:10 PUAN
Kuş ****se alışkın ve temiz olmalıdır
alıntı
|
|
|