![]() |
Trafik Kazalarında Temel İlkyardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trafik Kazalarında Temel İlkyardımBir trafik kazası ile karşı karşıya kaldığımız zaman ne yapacağız? Trafik kazalarına kurban verdiğimiz yüzlerce kişiden pek azı olay yerinde yaşamını yitirmektedir ![]() ![]() Herhangi bir ilkyardım bilgisinden yoksunsanız bile, uzman ekipler gelmeden yaralıya el sürülmesini engellemeniz, emin olun onun hayatını kurtarmada çok ciddi bir rol üstlenecektir ![]() Dikkat: Burada verilen bilgiler çok temel ve basit işlemlerden ibarettir ![]() ![]() ![]() DİKKAT! Soluk alıp veren ve nabız vuruşları hissedilen bir hastaya baygın olsa bile kesinlikle kalp-akciger canlandırması yapılmaz! KANAMAYI DURDURUN! Trafik kazasında kanamalı bir kazazede ile karşılaşmanız mümkündür ![]() ![]() YARDIM GELENE KADAR Hasta baygın, ama soluk alıp verebiliyor… Veya suuru açık ![]() ![]() ![]() ![]() ARAÇ YANGINLARI Bir araç yangını ile karşılaşabiliriz ![]() ![]() Bir trafik kazası ile karşı karşıya kaldığımız takdirde yapılacak işlemler belli kurallarla sınırlanmıştır ![]() a) Yardım çağırın Genellikle, trafik kazası ile karşılasan bir kişi hemen 155 veya 156 numaralı telefonlarla polise haber verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Ek kazalara meydan vermeyin Bu durumda yapılacak işlemler kazazedenin olduğu kadar sizin yaşamınızı da güvence altına alacaktır ![]() • Trafik kazasına müdahale ederken aracınızı güvenli bir yerde durdurun ve flaşörlerinizi açın ![]() • Üzerinizde dikkat çekici renkte (tercihen fosforlu) bir giysi olmasına dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() • Trafik uyarı işaretlerini koyun veya zaman kazanmak için birisinden bu konuda size yardım etmesini isteyin ![]() ![]() c) Durumu değerlendirin Bir kaza ile karşılaştığınız anda yapılacak ilk hareket durumu değerlendirmek, kazazedeye boyunluk takmak ve yangın söz konusu değilse, onu kıpırdatmamaktır ![]() Trafik kazalarında, travmaya bağlı olarak omurga ve eklem yaralanmaları kaçınılmazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşun Yaralı ile sözle temas kurmaya çalışın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İzleyin Yaralı, sözlü uyarılara cevap vermiyorsa, yapılması gereken onun vücut fonksiyonlarını gözlemektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokunun • Nabız Nabzına bakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Memeler İnsan bedeninde sinir uçlarının toplandığı bölgeler meme uçlarıdır ![]() ![]() ![]() • Parmak uçları Yaralının tırnağının üzerine iki parmağınızla basınç uygulayın ![]() ![]() ![]() • Dinleyin Hastanın nefesini dinleyerek hissetmeye çalışın ![]() koklayarak da nefes alip almadigini kontrol edebilirsiniz |
![]() |
![]() |
![]() |
Trafik Kazalarında Temel İlkyardım |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trafik Kazalarında Temel İlkyardımd) Solunumun devamını sağlayın Solunum yollarının devamlılığını sağlamak için öncelikle ağız ve burunda yabancı bir cismin olup olmadığını kontrol edin Solunum yollarının devamlılığını sağlamak için öncelikle ağız ve burunda yabancı bir cismin olup olmadığını kontrol edin ![]() ![]() ![]() Boyunluk yoksa, bunları yaparken hastanın ensesini desteklemelisiniz ![]() ![]() Bu arada parmaklarınızı gezdirerek boyundaki olası bir hasarı hissetmeye çalışın ![]() ![]() Buraya kadar anlatılanlar gözünüzü korkutmasın ![]() ![]() Tüm tesbitler negatif ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOK ÖNEMLİ: Eğer kalp-akciğer canlandırması, diğer bir deyimle suni solunum ve kalp masajı konusunda gerekli ilkyardım eğitimine ve becerisine sahip değilseniz, burada göreviniz sona ermektedir ![]() ![]() DİKKAT! Soluk alıp veren ve nabız vuruşları hissedilen bir hastaya baygın olsa bile kesinlikle kalp-akciğer canlandırması yapılmaz! Bir kez daha altını çizerek vurgulamakta yarar görüyoruz: Kaza mahalinde kontrolu ele almanız ön koşul ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|