Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dağılımı, gruplarına, göre, nüfusunun, türkiye, yaş

Türkiye Nüfusunun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiye' de nüfusun yaş grupları ve cinsiyetlere göre dağılımı

Nüfusun yaş durumu
Nüfus yaş gruplarına göre genç olgun ve yaşlı olmak üzere 3 kısma ayrılır

0 - 14 - Genç nüfus
15 - 64 - Olgun nüfus
65 + … - Yaşlı nüfus

Bu sınıflamaya göre Türkiye nüfusunun 1990 yılında yaş gruplarına göre dağılımı şu şekildedir:
Yaş Grubu Toplam Nüfus içinde oran%

0-14 322
15-64 597
65 ve üzeri 41

Buna göre ülkemizde genç nüfus fazla yaşlı nüfus azdır Bunun en önemli nedeni olarak doğum oranının fazlalığı söylenebilir

Türkiye’de 0 - 14 yaş grubundakilerin fazla olması beslenme giyinme ve eğitim ihtiyaçlarının gözönüne alınması gerektirmektedir Bu alanda yapılan yatırımlara demoğrafik yatırımlar denir Gelişmiş ülkelerde genç nüfusun azlığı nedeni ile bu yatırımlar toplam yatırımların % 125′ini oluştururken bu oran az gelişmiş ülkelerde % 42′ye kadar çıkmakta bu da gelişme hızlarını azaltmaktadır

Çalışan nüfusun bakımına muhtaç olduğu için 0 - 14 ile 65 ve üzeri yaş grubuna aynı zamanda bağımlı nüfus denilmektedir

Bağımlı nüfus oranı gelişmiş ülkelerde az iken az gelişmiş ülkelerde fazladır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com