|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alınması, besinlerin, dikkat, hazırlanması, pişirilmesi, saklanması, satın, sırasında |
![]() |
Besinlerin Satın Alınması, Hazırlanması, Pişirilmesi Ve Saklanması Sırasında Dikkat E |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinlerin Satın Alınması, Hazırlanması, Pişirilmesi Ve Saklanması Sırasında Dikkat EBesinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir ![]() zehirlenmeleri meydana gelir ![]() • Sağlam ![]() ![]() ![]() • Besinlerin hazırlanma ![]() mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir • Hastalık yapabilecek şüpheli besinler ![]() ![]() • Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında mantar tüketilmemelidir ![]() • Hazırlama ![]() ![]() mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir ![]() • Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir ![]() • Çiğ yenecek sebze ve meyveler ![]() ![]() temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk ![]() ![]() ![]() • Sebze ve meyveler toz ![]() müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra ![]() ![]() • Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa ![]() sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir ![]() • Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle karışması veya kirlenmesi önlenmelidir ![]() ![]() öldürücü ilaçlardan sakınmalıdır ![]() örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde ![]() saklanmalıdır ![]() • Besinlerin hazırlanması ![]() ![]() ![]() ![]() ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını önleyecek yeterlilikte olmalıdır ![]() • Et ![]() ![]() ![]() ![]() en tehlikeli bölgede ![]() ![]() • Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır ![]() • Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır ![]() • Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır ![]() yemekler ![]() ![]() • Çabuk bozulan et ![]() ![]() ![]() ![]() uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir ![]() bekletilmeden hemen buzdolabına konulmalıdır ![]() • Dondurulmuş besinler ![]() ![]() Çözülme işi oda sıcaklığında ![]() ![]() yerde yapılmamalıdır ![]() • Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir ![]() • Etler ![]() ![]() dondurulmalıdır ![]() • Kırık ![]() ![]() • Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir ![]() • Süt ve sütlü besinler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() salam ![]() ![]() ![]() besinler ![]() ![]() • Ekmek ![]() ![]() artırır ![]() • Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır ![]() • Tarhananın besleyici değeri yüksektir ![]() ![]() ![]() havuç eklenmesi değerini daha da artırır ![]() ![]() süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2 ![]() azalır ![]() • Yumurta ![]() ![]() ![]() ![]() un ![]() ![]() ![]() kullanılması besleyici değerini daha da artırır ![]() • Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek sıcaklıkta pişirilirse ![]() ![]() sütleri kullanın ![]() • Kuru fasulye ![]() ![]() böylelikle protein değeri artar ![]() • Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte ![]() pişirilirse ![]() ![]() • Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir ![]() değeri azalır ![]() • Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ![]() ve mineralleri azalır ![]() • Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır ![]() ![]() • Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa ![]() ![]() • Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır ![]() ![]() süzülür ![]() ![]() • Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz ![]() • Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz ![]() kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız ![]() • Üzerinde etiketi olmayan ![]() konserveler sağlık için son derece zararlıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|