Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
baklavanın, sağlığa, ucuz, zararı

Ucuz Baklavanın Sağlığa Zararı

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ucuz Baklavanın Sağlığa Zararı





Uzun zamandır ketçap krema kola gazoz şekerleme hazır çorba çikolata gofret gibi birçok yiyeceğin etiketinde mısır şurubu kullanıldığı yazıyor

1 liralık kimyasal tatlandırıcı 10 liralık şekerin işini görüyor Fakat bir kilo baklavada en fazla bir gram kullanılması gerekiyor Çünkü tatlandırıcıların aşırı kullanımı birçok hastalığa davetiye çıkarıyor

Şeker pancarından şeker üretimi iki yüzyıl önce ‘Sanayi devrimi’ ile başladı Daha önce şeker kamışından elde edilen ve sadece zenginlerin sofrasına konuk olan şeker böylece gelir düzeyi çok yüksek olmayanların da kolayca satın alabileceği bir ürün haline geldi
Prof Dr Ahmet Aydın Hayy Kitap’tan çıkan ‘Taş Devri Diyeti’ adlı kitapta yağ ve şeker tüketiminin nasıl çılgınca arttığını anlatıyor: “Örneğin İngiltere’de 1750’lerde 25-3 kilo olan yıllık kişi başı şeker tüketimi 1850’lerde 11 kilo 1950’lerde 54 kilo günümüzde ise 75 kiloya yükseldi Bu artış Amerika için de geçerli” Prof Aydın kitabında şeker tüketimiyle ilgili bazı soruları da cevaplıyor

Uzun zamandır ketçap krema kola gazoz şekerleme hazır çorba çikolata gofret gibi birçok yiyeceğin etiketinde mısır şurubu kullanıldığı yazıyor Gıda üreticileri neden çay şekeri yerine mısır şurubunu tercih ediyor?

Ucuz da ondan! Mısırdan yüksek früktoz içerikli mısır şurubu yapımına 1970’lerde başladı 1980’lerde yıllık 3 milyon ton olan üretim günümüzde 20-30 milyon tonun üzerine çıktı Mısır nişastası parçalanarak glükoza ardından glükoz früktoza dönüştürülüyor Bazı ürün paketlerinde mısır şurubu yerine ‘nişasta bazlı sıvı şeker’ veya ‘NBSŞ’ yazar

Mısır şurubu şeker pancarından elde edilen şekerden daha tatlı üstelik daha ucuz ve taşınması daha kolay Bu da üreticiler için daha düşük maliyet ve daha yüksek kar anlamına geliyor Ülkemizde 2001’de çıkartılan şeker yasası ile mısır şurubu üretim kotası yüzde 10 olarak belirlendi fakat sonra yüzde 15’e yükseltildi Halbuki bu kota ABD’de yüzde 2 Almanya’da binde 89 Fransa da ise binde 49!

Hem tatlı hem daha ucuzsa; mısır şurubu sizi niye bu kadar rahatsız ediyor?

Çay şekeri olan sakaroz bir molekül glükoz ve bir molekül früktozdan oluşuyor yani glükoz/früktoz oranı yüzde 50/50 Mısır şurubunda ise bu oran yüzde 80/20 früktoz lehine Früktoz glükoza göre daha güçlü bir tatlandırıcı Ve früktoz tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşendir Fazla früktoz tüketiminin deney hayvanlarında diyabet koroner kalp hastalığı karaciğer yağlanması ve hipertansiyona yol açtığı görüldü Kısacası son 30-40 yıldır çay şekeri yerine mısır şurubunun kullanılması şişmanlığın ve şişmanlıkla ilgili hastalıkların bir salgın haline dönüşmesini kolaylaştırdı

Kimyasal tatlandırıcılardan aspartam ve sakarin raflardaki birçok üründe şeker yerine kullanılıyor Peki neden?

Dünyada yaklaşık 6 bin hazır yiyeceğin içinde aspartam bulunmakta Diyet kola şekersiz sakız aromalı süt meyve suyu çerez kuru meyve dondurma soslar reçel kilo verme amaçlı gıdalar diyet gıdalar gıda takviyeleri bira elma ve armut şarabı baklava reçel helva sütlü tatlılar vs Türkiye’de aspartamın yüzde 95’i artık sağlık değil gıda sektöründe kullanılıyor Son sekiz yılda kimyasal tatlandırıcıların ithalatı 13 kattan fazla arttı Çünkü tatlandırıcılar şekerden yüzlerce kat daha tatlı

Mesela aspartam şekerden 200 kat sakarin 300 kat daha fazla tat veriyor Ortalama olarak tatlandırıcının bir liralık miktarı 10 liralık şekerin işini görüyor Bir bavul aspartam bir kamyon şekerin tadına eşit tat veriyor Bazı baklavacılarda baklavaların normalin yarısı fiyatta satılmasının temel nedeni bu Türk Gıda Kodeksi hangi üründe ne kadar yapay tatlandırıcı kullanılacağını belirlemiş durumda Örneğin 1 kilo baklavada en çok 1 gram kullanılabilir Ancak market raflarında satılan birçok ürünün ‘içindekiler’ kısmında yapay tatlandırıcının miktarı yazmıyor

Birçok doktor şişman ve diyabetli hastalarına aspartam öneriyor Siz niye bu kadar karşısınız?

Aspartamın içinde yüzde 40 oranında sinirsel bir uyarıcı olan ‘aspartik asit’ yüzde 50 oranında fazla alındığında beyin için zararlı ‘fenilalanin’ ve yüzde 10 oranında ‘metil alkol’ var Yani ispirto! Ki ispirto birçok zararı yanında kanserojen ‘formaldehite’ dönüşüyor Aspartamın zararları saymakla bitmez Bunlardan en ilginci sıfır kalorisi olan aspartamın şişmanlığa yol açması Size garip gelebilir ama gerçek böyle

TAM EKMEK

“Günümüz insanı tahıllara ve tohumlara o kadar bağımlı hale geldi ki kanaryalardan hiçbir farkı kalmadı” diyen bilim adamı haklı olabilir mi? Son 100 yılda tahılların rafine edilmesinin (beyaz un) ve rafine şekerlerin (çay şekeri früktoz mısır şurubu) kanser enfarktüs kemik erimesi gibi onlarca kronik hastalığı salgın ölçüsünde artırdığına bakılırsa evet!

Prof Aydın’ın dahil olduğu bir grup bilim adamı beyaz un ve şekerin insan sağlığının en büyük düşmanı olduğunu öne sürüyor Çünkü rafinasyon işlemleri sırasında buğdayın lif vitaminler ve mineraller açısından en zengin olan tohum özü ve kepeği ayrıştırılıyor ve sadece nişastalı kısmı kullanılıyor Ve lifler bağırsak hareketlerimizi düzenleyen çok önemli besin öğeleri Çoğunlukla beyaz ekmek ultra-rafine un ve tatlı çöreklerle beslenen kişilerde vitamin mineral eksikliğinin ve bazı bağırsak hastalıklarının daha fazla görülmesinin sebebi de bu

ZARARLI MI DEĞİL Mİ?

Bazı doktorlar belirli bir dozu geçmedikten sonra aspartamın zararsız olduğunu söylüyor Fakat Prof Aydın onlara katılmıyor “Nedense ilaç firmalarının sponsor olduğu araştırmaların yüzde 100’ünde aspartamın zararlı olmadığı sonucu alınıyor Fakat bağımsız araştırmaların yüzde 92’si ise aspartam zararlı diyor İşte bilim dünyasının karanlık yüzü!” diyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.