Arap Mutfağı=) |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Arap Mutfağı=)Havuç Kalyesi Tarifi BakımlıyızCom - ARAp mutfağı=) Malzemeler
Küçük kuşbaşı kesilmiş eti yağda çevirin Çok az su ve 2 bütün kuru soğanı ekleyin Pişmeye bırakın Bu arada üzümü soyup çekirdeklerini giderin Nar ekşisi ile birlikte mikserden geçirin Kıymaya 1 kahve kaşığı öğütülmüş kişniş ½ kahve kaşığı tarçın kara biber biraz sakız ve zencefil ekleyip fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın Etlerin pişmesine yakın soğanları tencereden çıkarın Halka doğranmış havuçları köfteleri ve mikserden geçirilmiş nar ekşisi ile üzüm suyunu katın Birer kahve kaşığı öğütülmüş kişniş tarçın kara biber sakız zencefil ve taze naneyi ilâve edin Tencereyi pişmeye bırakın Piştikten sonra ateşi söndürüp üstüne ceviz içi dövülmüş ceviz kuru nane ve son olarak gülsuyu serpin ve dinlenmeye bırakın Maklube Tarifi Malzemeler
ÖNCE KUŞBAŞI ETLERİMİZİ BİR TENCERE SUYA KOYUP YARIM SAAT KADAR HAŞLIYORUZ DAHA SONRA BAŞKA BİR TENCERENİN İÇİNE ZEYTİN YAĞIMIZI DÖKÜP PATETESLERİİ YUVARLAK BİÇİMDE KESEREK YERLEŞTİRİYORUZ PATATESLERİN ÜSTÜNEDE AYNI ŞEKİLDE KIYILMIŞ SOĞANLARI YERLEŞTİRİYORUZ DAHA SONRA PRİNCİMİZİN YARISINI ÜZERİNE DÖKÜYORUZ ONUN ÜZERİNEDE ETLERİMİZİ YERLEŞTİRİYORUZ KALAN PRİNCİDE ÜZERİNE KOYUP KARARINCA SU İLE DOLDURUYORUZ EN ÜSTEDE MARGARİNİMİZİ EKLİYORUZ Püf Noktaları: O kendi halinde pişerken domates ve biberi küçük küçük doğrayarak salatamızı yapıyoruz daha sonra yoğurdumuzu bir kaba koyup iyice özüyoruz yemek piştikten sonra büyük bir tepsiyi alarak tenceredeki yemeğimizi ters çevirerek tepsiye koyuyoruz etrafınada papatya deseni gibi bir yoğurt bir salata koyarak süslüyoruz ve tencereyi kaldırıyoruz işte servis ve yemek Afiyet olsun Kibbeh - İşkembe Dolması Tarifi Malzemeler
İşkembeler kaynar suda iyice yıkanır Bir el büyüklüğünde parçalara ayrılır ve ağzı açık kalacak şekilde iğne iplikle dikilir Satır satır yapılan kuşbaşı et önceden ıslatılan bulgur ve pirinçle karıştırılır Soğanlar küçük küçük kesilerek ilave edilir Ardından baharatlarla harman edilerek karıştırılır Hazırlanan iç işkembelerin içine doldurulup ağızları dikilir Bir miktar su ile düdüklü tencerede 45 dakikada kaynatılıp servise hazır hale getirilir Geriye afiyetle yemek kalır Ful mudammas Tarifi Malzemeler
Kuru baklaları kabukları soyulana kadar haşlayın Soğuduktan sonra kabuklarını temizleyin Temizlenmiş baklaları soğan domates ve mercimekle birlikte güvece koyun Üstünü kaplayacak kadar soğuk su ekleyin Kaynamaya başlayınca üstünde biriken köpükleri kepçe ile alın Ateşi kısın ve on iki saat çok yavaş ateşte pişirin Suyun azalmamasına dikkat edin Aksi halde yemek altından tutar ve lezzeti yanık tadına döner Ateşten aldığınızda yemek tümüyle püre haline gelmiş olacaktır Tuzunu ekleyip tabağa alın ve üstüne zeytinyağı gezdirin Domates sosu veya sarımsak sosu ekleyin Geleneksel Mısır sarımsaklı sosu tuzda dövülen sarımsağa kıyılmış taze kişniş ekleyerek hazırlayabilirsiniz Mısırlıların musabıka diye adlandırdıkları geleneksel domates sosu ise genellikle hazır satılır Orta boy çırpılmış bir soğanı ve altı diş ezilmiş sarımsağı yarım çay bardağı zeytinyağında kavurup içine üç kaşık domates salçası dört bardak su bir kaşık sirke tuz kara biber ve kırmızı toz acı biber koyup yirmi dakika kısık ateşte pişirirseniz Mısır usulü domates sosu elde etmiş olursunuz Bu kadar değil Tam şimdi nasıl sınıfsal bir yemek olduğunu açıklayacağız Eğer zengin bir aile iseniz pişirdiğiniz yemeği süsledikten sonra sabah kahvaltısına yanında yağda yumurta bolca pastırma ve kurutulmuş domatesle sofraya getireceksiniz Eğer bir dükkanınız varsa ve sabah kahvaltı etmeye zaman bulamadan dükkanınızı açmaya geldiyseniz öğleye doğru ful mudammasınızı bir lokantaya sipariş vereceksiniz ve yanında sadece yağda yumurta ile biraz salata gelecektir Eğer yoksul biriyseniz ful mudammasınızı akşam yemeğinde yanında hiçbir şey olmadan; hatta üstünde zeytinyağı bile olmadan güvecin içinden kaşıklayacaksanız Ancak gönül koymayın Her üç halde de karnınız doyacak ve size bunu sağlıkla nasip eden Allah'a şükredeceksiniz Mısır Usulü Köfteli Bamya Makarna Tarifi Malzemeler
Lezzetli bir makarna pişirmek için oldukça geniş ve derin bir tencereye bol miktarda suya ihtiyacınız olacak Suyu yüksek ateşte kaynatın Her 100 gr makarna için bir litre suya 10 gram tuz yeterlidir Su kaynadıktan sonra tuzu ilave edin Tuzu kaynamadan atmanız halinde suyun kaynama süresi gecikir Eğer tuz diyetiniz var ise yarım limonun suyunu kullanabilirsiniz Dilerseniz 1 çorba kaşığı zeytinyağı ya da sıvıyağ ekleyebilirsiniz Makarnaları yavaşça azar azar ekleyin ki suyun kaynaması durmasın Tencerenin kapağını kapatmadan paketin üzerinde belirtilen süre kadar kaynatın Ara sıra karıştırın Pişme süresinin sonuna doğru sık sık kıvamını kontrol edin Haşlanan makarnayı soğuk suya tutmadan kevgirde süzün Hazırladığınız sosu ilave edin SOSUN HAZIRLANIŞI Köftelik bulguru kendi hacmi kadar kaynar suyun içinde suyunu iyice çekip yumuşayana kadar bekletin Kıymayı bulguru rende kuru soğanı kırmızı biberi kimyonu karabiberi dövülmüş sarmısağı tuzu çekilmiş fındığı yoğurarak makarnanın çapı büyüklüğünde küçük köfteler hazırlayın Köfteleri ayçiçek yağında kızartın Ayrı bir kapta domatesleri rendeleyerek 1 fincan su domates salçası biber salçası ile birlikte ayçiçek yağında pişirerek sos hazırlayın Köfteleri ve sosu hazırladığınız bamya makarnayla karıştırın Sıcak servis yapın Arap Usulü Selek Tarifi Malzemeler
Kuzu budunu soğanlarla beraber derin bir tencereye yerleştirip üzerini aşacak kadar su ilave edin Bir taşım kaynatın Oluşan kefi alın Ateşi kısın Tuzunu ve karabiberini ilave edin Eti kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin Et pişince tencereden alin ve bir kenarda sıcak olarak bekletin Etin tenceredeki pişme suyunu ince bir süzgeçten temiz bir tencereye süzün Eğer pişme suyu 1200 ml`den az ise et suyu ilavesi ile 1200 ml`ye tamamlayarak sütü katıp beraberce bir taşım kaynatın Kaynar kaynamaz pirinci ilave edin Tuzunu ve karabiberini kontrol edin Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinçler fazlasıyla yumuşayıp püremsi bir kıvama gelinceye kadar pilavı pişirin Pilav pişerken eti iri parçalara ayınn Pişen pilavı 20 dakika demlenmeye bırakın Demlenmiş pilavı bir tepsiye aktann ve ortasına et parçalanın yerleştirin Üzerine margarini eritip gezdirerek servis yapın Hurmalı Seyyah Kurabiyesi - Mamoul Tarifi Malzemeler
Geniş bir kapta mayayı suda çözün Portakal kabuklarını yumurtayı ve yağı ekleyip malzemeleri karıştırın Ardından önce irmiği karıştırın sonra şekeri Unu da ekleyip kolayca parçalanabilecek ama sıkıldığında bir arada durabilecek kıvamda hamuru elde edin Hamurun üzerini ıslak bir bezle örtüp 1 saat dinlendirin Hamur dinlenirken bütün malzemeleri yiyecek öğütücüye koyup macun kıvamındaki dolguyu hazırlayın ve fırını 175 dereceye (350F) ısıtın Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avcunuzda açın 15 çay kaşığı kadar içi açtığınız hamurun ortasına yerleştirip kenarlarını birleştirin Hamuru tekrar yuvarlayın Topları yağlanmış tepsiye aralarında 1 santimden biraz fazla boşluk bırakarak yerleştirin Kurabiyeler üzerinde çatal ile ufak delikler açın ve üstlerine fırça ile sütü sürün Tabanı kızarıncaya kadar 20-25 dakika kadar pişirin Soğumaları için hemen ızgara üzerine alın Orjinal tarifte portakal kabuğu yerine portakal aroması ince irmik yerine kaba irmik ve dolgu için gül suyu verilmişti Evde portakal aroması ve gül suyu olmadığı için ilkini portakal kabuğu rendesi ile değiştirdim ikincisini de direk tariften çıkardım |
|