|
|
Konu Araçları |
bayat, değerlendirme, ekmeği, ekmekle, yapılan, yemekler |
Bayat Ekmeği Değerlendirme Ve Bayat Ekmekle Yapılan Yemekler.... |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bayat Ekmeği Değerlendirme Ve Bayat Ekmekle Yapılan Yemekler....Bayat ekmeği değerlendirme ve bayat ekmekle yapılan yemekler Arkadaşlar çoğumuz ekmekleri bayatlayınca maalesef çöpe atıyorus dünyada o kadar aç varken israfı önleyelim Birçok insan bayatlayan ekmeği çöpe atmak istemese bile nasıl değerlendireceğini bilmediği için israf ediyor Hâlbuki bayat ekmekle hazırlanabilecek o kadar çok yiyecek var ki İşte bunlardan bazıları 1 Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur Ekmekler kavrulurken 1 çay bardağı soğuk su üzerine serpilir İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir 2 Papara Bayat ekmekler çukur bir kaba kuşbaşı doğranır Halka halka doğranmış soğan tereyağı veya zeytinyağında kavrulur Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır Üzerine tulum peyniri dökülür Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür 3 Tirit Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür Dileyen kıyılı maydanoz veya sumak serpebilir 4 Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi) Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir Ardından sarımsaklı yoğurt dökülür Son olarak da bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir 5 Ekmek oğması Bayat ekmeklerin içi -istenirse kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir Ilınınca yenilir 6 Yalancı paça Küçük küpler şeklinde doğranan soğan tencerede 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir Üzerine salça ilâve edilerek eritilir Dövülmüş 2 diş sarımsak 1 limonun suyu tuz kırmızı toz biber ve et suyu katılır Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur Kıtırlaşınca çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür 7 Kalacuş Bayat ekmek küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur Kıyılmış soğan tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenirBirkaç dakika kaynatıldıktan sonra oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür Kabın kapağı kapatılırBir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir 8 Ekmekli omlet 4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır 8 yumurta 25 su bardağı süt tuz ve muskat karıştırılıp iyice çırpılır Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır 9 Ekmek karıştırması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir Erimiş tereyağına kaşık ucu ile salça koyulur Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir Ardından karabiber serpilir Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık ateşte biraz karıştırılır Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılırEkmek karıştırması cacık veya salata ile yenilebilir 10 Yumurtalı ekmek aşı Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır Piyaz doğranmış soğan bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile pembeleştirilir 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır Doğranmış ekmekler soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır Üzerine tuz ve karabiber ekilirTavanın kapağı kapatılarak yumurtaların pişmesi beklenir4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır Üzerine tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı bozulmadan çıkarılır1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe yakılır Biberli yağ yemeğin üzerine gezdirilir |
|