Servis Takimlari... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Servis Takimlari...Sofra Servis Takımları Tabaklar Çorba Tabağı : 22-23 cm büyüklüğünde çukur tabak Kuver Tabağı : Salonun dekoruna uygun genel görüntü için masanın üzerine önceden konan tabak Yemek Tabağı : Normal düz tabak Tatlı Tabağı : Yemek tabağından küçük düz tabaklardır Salata tabağı veya tatlı tabağı olarak kullanılır Ekmek Tabağı : 16-17 cm büyüklüğünde düz yuvarlak tabak Et Suyu Fincanı: İki kulplu fincandır Çatallar Yemek Çatalı : Normal 4 taraklı çataldır 19-20 cm büyüklüğündedir Balık Çatalı : Üç taraklı yaklaşık 18-19 cm büyüklüğünde bir çataldır Pasta Çatalı : Üç taraklıdır ve sol tarafındaki tarak daha kalındır Yaklaşık 15-16 cm büyüklüğündedir Küçük Çatal : Normal yemek çatalının biraz küçüğüdür 4 taraklıdır Sofrada en çok kullanılan çatal cinsidir Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir Meyve Çatalı : Üç taraklıdır ve meyveye kolayca batabilecek sivri uçları vardır Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir İstiridye Çatalı : Üç taraklı ve yaklaşık 15 cm büyüklüğündedir Sol elde kullanılır sağ elde ise soslu kısmı yemek için çay kaşığı kullanılır Sosis Çatalı : İki ince uzun taraklı ve sivri uçlu bir çataldır İstakoz Çatalı - Kabuklu Deniz Ürünleri Çatalı : Özellikle İstakoz ve Pağuryaların içindeki etleri çıkarmak için kullanılan bir çataldır İki küçük dişi vardır Bıçaklar Yemek Bıçağı : Normal yemek bıçağıdır yaklaşık 21-22 cm büyüklüğündedir Et Bıçağı : Normal yemek bıçağı ile aynı ancak biraz daha ufak ve eti iyi kesmesi için ağzının bir kısmı yada tamamı tırtıklıdır Balık Bıçağı : Yaklaşık 19-20 cm büyüklüğünde keskin olmayan ve palet şeklinde bir bıçaktır Meyve Bıçağı : Küçük bıçağın biraz daha küçüğüdür ve daha keskindir Küçük Bıçak : Yemek bıçağının küçüğüdür yaklaşık 19-20 cm büyüklüğündedir En çok kullanılan bıçaktır Salata tatlı meyve ve ordövr yerken kullanılır Peynir Bıçağı : Palet biçimindedir her yerde bulunmaz ve yerine küçük bıçak kullanılabilir Tereyağı Bıçağı : İki şekilde tereyağı bıçağı vardır Biri palet şeklindedir diğer küçük bıçağın küçüğüdür Havyar Bıçağı : İki çeşittir biri mala şeklinde diğeri ağzı sapına eşit bir bıçaktır Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir Kaşıklar Çorba Kaşığı : Yaklaşık 20 cm büyüklüğündedir Tatlı Kaşığı : Çorba kaşığının biraz küçüğüdür yaklaşık 17-18 cm dir Et Suyu (Konsome) Kaşığı : Yuvarlak ağızlı kaşıktır Buzlu Çay Kaşığı - Kokteyl Kaşığı - Frape Kaşığı : Uzun saplı çay kaşığı Çay Kaşığı : Normal çay kaşığı yaklaşık 13-14 cm dir Yumurta Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğündedir Kahve Kaşığı : Çay kaşığının biraz küçüğüdür Dondurma Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğünde kürek biçimli ve düz ağızlı bir kaşıktır Servis Takımları Salata Servis Çatalı - Salata Servis Kaşığı : Yaklaşık 25 cm büyüklüğünde hafif çukur büyük çatal ve kaşık Yemek Servis Çatalı - Yemek Servis Kaşığı : Yemek dağıtmakta kullanılan yaklaşık 23-24 cm büyüklüğünde çatal kaşık Balık Servis Çatalı - Balık Servis Bıçağı : 4 taraklı mala biçimli çatal ve geniş ağızlı palet biçimli bıçak Yaklaşık 24-25 cm büyüklüğündedirler Ordövr Servis Çatalı - Ordövr Servis Kaşığı : Geniş ağızlı hafif çukur ve 4 kısa dişli çatal ve düz iki yanı hafif köşeli kaşık Et Kesme Çatalı - Et Kesme Bıçağı : Et kesmekte kullanılan sofra takımlarına uygun bıçak ve iki dişli çatal Sebze Servis Kaşığı - Sebze Servis Çatalı : Hafif çukur düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşelidir Yaklaşık 23-24 cm büyüklüğündedir Çorba Kepçesi : Çorba servisi için kullanılır Piliç Kesme Makası : En çok aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas Kuşkonmaz Servis Paleti : Izgaralı mala biçimli palet Tost Servis Çatalı : Üç taraklı büyük çataldır Pavurya Pensi : İstakoz ve böcek için de kullanılır Kabuklu Deniz Ürünleri Servis Çatalı ve Servis Bıçağı : Yaklaşık 28-29 cm büyüklüğünde 2 dişli çatal ve bıçak Pasta Servis Pensi : Pastayı bozmadan kavrayabilecek geniş ağızlı pens Ceviz Pensi : Peynir ile ceviz servis edildiğinde ceviz kırmaya yarayan pens Şeker Pensi : Kesme şekeri tutmaya yarayan pens Sos Kepçesi : Sos servis etmede kullanılır Pudra Şekeri Servis Kaşığı : Altı süzgeç gibi delikli büyük kaşık Ekmek Bıçağı : Ekmek kesmeye yarayan büyük bıçak Pasta Bıçağı : Büyük palet biçimli bıçak Pat Servis Paleti : Su böreği lazanya fırın makarna vs servis etmeye yarayan palet Pasta Servis Paleti : Mala biçimli bir palettir ve bazı modellerinde bir tarafı biraz keskindir Dondurma Bıçağı : Büyük palet tipli bıçak
|
|
|
|