![]() |
Genel İsinize Yarar Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Genel İsinize Yarar BilgilerGENEL Buzdolabınız bozuldu ![]() ![]() Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun ![]() ![]() ![]() Yeterince soğuyacaktır ![]() Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için ![]() ![]() ![]() Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız ![]() ![]() Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız ![]() ![]() Gravyer peynirinin kurumaması için ![]() ![]() ![]() Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri ![]() ![]() ![]() ![]() Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir ![]() Kuş üzümlerini ayıklamak için ![]() ![]() ![]() Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız ![]() ![]() ![]() Limon sert ise ![]() ![]() ![]() Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun ![]() ![]() Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz ![]() ![]() ![]() ![]() Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız ![]() ![]() Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin ![]() Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin ![]() Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır ![]() Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz ![]() ![]() Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz ![]() Pirinç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sucukları serin bir yere asmak yetmez ![]() ![]() ![]() Çok yağlı taze süt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir ![]() ![]() ![]() Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin ![]() Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun ![]() ![]() Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin ![]() ![]() Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin ![]() Kabuklarını soyduğunuz meyveların kararmalarını önlemek için limonla ovun ![]() Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir ![]() Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin ![]() Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın ![]() Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz ![]() Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun ![]() ![]() ![]() LEKELER Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için ![]() ![]() ![]() Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün ![]() Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir ![]() Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin ![]() ![]() Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız ![]() Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın ![]() ![]() ![]() Şarap lekesini çıkarmak için ![]() ![]() ![]() Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın ![]() ![]() ![]() Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiği lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiği silin ![]() Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için ![]() ![]() TEMİZLİK Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için ![]() kaynatın ![]() Sürahinizin dibi kir tutmuş ise ![]() ![]() ![]() Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp ![]() ![]() Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir ![]() Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz ![]() Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kristallerin isil isil parlamasi için ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin ![]() ![]() ![]() Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun ![]() ![]() Teflon tavalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin ![]() YEMEK YAPARKEN Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın ![]() ![]() Patates pişirirken ![]() ![]() ![]() ![]() Domatesin kabuğunu kolay soymak için ![]() ![]() ![]() Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun ![]() Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse ![]() ![]() ![]() Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin ![]() Tuz bazen sütü keser ![]() ![]() ![]() ![]() Pilavınızı tekrar ısıtırken ![]() ![]() Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için ![]() ![]() ![]() ![]() Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz ![]() ![]() Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz ![]() Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz ![]() ![]() Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için ![]() ![]() Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın ![]() ![]() Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için ![]() ![]() Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür ![]() ![]() ![]() Dolmanıza yeni bir tat katmak için ![]() ![]() Enginarı alüminyum tencerelerde pişirmeyin ![]() ![]() ![]() Fasulyeyi önce haşlayıp ![]() ![]() ![]() Bazen fırında pişirdikleriniz kurur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz ![]() Izgarada et pişirirken ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balığın çıtır çıtır kızarması için ![]() ![]() ![]() Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa ![]() ![]() Pancarı haşlarken içine saplarını da koyarsanız ![]() ![]() ![]() Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun ![]() Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra ![]() ![]() Pudingin ununu az koyduğunuz için yumuşak olduysa en iyisi yeniden un katmak yerine bir kaşıkla krema haline gelene kadar iyice hazırlamaktır ![]() Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse ![]() ![]() Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu ![]() İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin ![]() İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz ![]() Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin ![]() Turta için hazırlanan hamura bir miktar sütün yanında biraz da bira ilave edilirse ![]() ![]() Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun ![]() canlı olması için biraz tuz serpin ![]() Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin ![]() Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri ![]() için toz şekere bulamayı unutmayın ![]() Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir kaşığı şeker atın ![]() Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun ![]() bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur ![]() Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır ![]() buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz ![]() Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız ![]() temizlenmesi daha kolay olur ![]() Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç ![]() soğan ve kereviz sapı ( veya maydanoz ) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur ![]() Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur ![]() Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır ![]() Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun ![]() Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz ![]() İSTENMEYEN KOKULAR Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için ![]() ![]() Kaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar ![]() ![]() ![]() ![]() Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu ![]() ![]() Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun ![]() ![]() ![]() Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp ![]() ![]() ![]() ![]() Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız ![]() ![]() Balık kokusunu tabaklardan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar ![]() ![]() ![]() Balık kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın ![]() ![]() Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaadığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz ![]() Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın ![]() Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun ![]() Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın ![]() |
![]() |
![]() |
|