Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
incelikleri, pisirmenin

Et Pisirmenin İncelikleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Et Pisirmenin İncelikleri





İnsanoğlu sığır ya da danayı ilk kez pişirdiğinde büyük bir olasılıkla bir sopaya geçirip ateşin üstüne oturtmakla yetinmiştir Günümüzdeki ızgara ve fırında kızartma yöntemleri de aradan binlerce yıl geçmiş olmasına karşın söz konusu ilk yöntemden pek farklı değillerdir


Fırında pişirmek eti günümüzün modern fırınlarında her yerden gelen sıcaklığın etkisiyle kızartmak anlamına gelir; ızgara etmek de sıcaklığı -ister fırın ızgarasında olduğu gibi üstten ister mangalda olduğu gibi alttan gelsin etin yalnızca bir yanında yoğunlaştırmak demektir Et bu yöntemlerde sıcağın doğrudan etkisi altında olduğundan pişirenin başlıca kaygısı kurumasını önlemek olmalıdır

Bizden önceki kuşaklar boyunca bunun için çeşitli biçimlerde yağa başvurulmuştur: Izgara edilecek etlerin arasına kuyrukyağı vb yağ parçaları konuyor fırında pişirilen etin üstüne bol bol tereyağı ya da sıvıyağ sürülüyordu


Günümüzdeyse ağız tadına en düşkün kişiler bile sağlık koruma kaygılarıyla besinlerindeki yağ miktarını azaltmaya çalıştıklarından yemeklerinde kullanacakları etleri yağ kapsamlarına göre seçmektedirler Bu yüzden eskiden en çok beğenilen bölüm olan pirzolalar (kaburga bölümü) oldukça gözden düşmüş ve yerlerini biftek bonfile vb parçalar almaya başlamıştır

Kıyma da etin bütün yağları aldırıldıktan sonra çektirilmektedir Aynı biçimde ızgarada pişecek etlerin arasına kuyruk parçaları yerleştirmekten fırında pişen etlerin üstüne bol bol yağ dökmekten büyük ölçüde kaçmamaktadır

Etin içerdiği yağlı maddelerdeki bu azalmanın yolaçtığı kuruluk da özellikle Batı mutfaklarında eti içten sulayıp pişme sırasında suyu dışarı bırakan sebzeli harçlarla doldurma yöntemiyle giderilmektedir


Dana etinin yağsız etinin kurumasıysa tariflerde özellikle yağ kullanılmadan hazırlanmış değişik marinatlar kullanılabilir Sözgelimi yoğurt baharlı otlar limon suyu vb malzemeyle hazırlanmış marinat hem etin kurumasını önlemekte hem de yemeğe hoş bir koku vermektedir


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.