Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
margarin, tereyagi

Margarin Ve Tereyagi

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Margarin Ve Tereyagi





damar sertliği yapıyor” gibi gerekçelerle yerini zamanla margarine bırakan tereyağın şimdilerde önemi daha fazla anlaşılıyor Bir düşünün geçmiş nesil tereyağ kültürü ile büyümüşken o nesilin yaşlıları etin üstündeki tereyağına ekmek banarak yerken şimdiki nesilde margarin ön planda Margarinin çok çok daha uygun olan fiyatı öyle bir ortam yarattı ki köylerde yaşayanlar dahi tereyağ üretimini bırakarak şehirlerden margarin siparişleri verir oldu 80-90 yaşındaki büyüklerinizi hatırlayın Bir de günümüzde 60 yaşındayken eli ayağı tutmayanları Dolayısıyla size hayatınızda ilk olarak margarinden vazgeçmenizi öneriyoruz Şuna dikkat edin: Margarin yerine tereyağ tüketmenizi biz değil uzmanlar söylüyor Siz de doktorunuza danışarak fikir elde edebilirsiniz
Margarin ve Tereyağı arasındaki farkı biliyor musunuz?

· Her ikisi de hemen hemen aynı kaloriye sahiptir

· Tereyağı çok az daha fazla doymuş yağ oranına sahiptir 8 grama 5 gram

· Harvard Tıp Fakültesinin çalışmasına göre tereyağı ile karşılaştırılınca margarin yemek kadınlarda kalp hastalığına yakalanma olasılığını S artırıyor

· Tereyağı yemek yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini artırıyor Tereyağının besinsel değeri yüksek olmasına rağmen margarinin çok düşüktür Çünkü katkılıdır

· Tereyağı margarinden çok daha lezzetlidir ve diğer yiyeceklerdeki tadları zenginleştirir Tereyağı yüzyıllardır bilindiği halde margarin 100 yıldan az bir süredir yapılmaktadır

Ve şimdi margarine gelelim

· Yağ asitleri çok yüksektir

· Koroner kalp hastalığı riskini üçe katlar

· Toplam kolesterolü ve LDL'yi yükseltir (Kötü kolesterol)

· HDL'yi düşürür (iyi kolesterol)

· Kanser riskini beş katına çıkarır

· Anne sütünün kalitesini düşürür

· Bağışıklık sistemini zayıflatır

· İnsülin tepkisini düşürür

· Margarin plastikten yalnızca 1 molekül farklıdır

İşte bu gerçek beni hayatım boyunca bir daha margarin ve diğer hidrojene yiyecekleri yemekten alıkoymuştur (Hidrojene demek moleküler yapısına hidrojen eklenmiş demektir) Kendiniz de deneyebilirsiniz: Bir paket margarin alın ve gölge bir yere koyun İki gün içinde şunları gözlemleyeceksiniz Üzerinde bir tane bile sinek yok

Çürümemiş ve kötü kokmamıştır Çünkü hiçbir besin değeri yoktur ve üzerinde hiçbir şey gelişmez Hatta mikro organizmalar bile yerleşmez Neden? Çünkü nerdeyse plastiktir Evdeki plastik kablonuzu eritip de tostunuza sürer misiniz

Tereyağı hayvansal bir gıda maddesidir

Tereyağının hammaddesini süt yağı oluşturur Tereyağı bir çeşit hayvansal (İnek veya koyun) yağdır Yağın bileşiminde %82 oranında süt yağı su süt şekeri mineraller kolesterin suda çözülmüş vitaminler protein asitler aromalar ve proteinler bir araya gelmiştir Tereyağının fiziksel özelliğini ise kısa bağlı doymuş yağlarla yağ asitleri oluşturur Gıda ve kozmetik sanayisinde vazgeçilmez ve yedeksiz bir hammaddedir

Besin değeri yaklaşık 740 kcal/100 gram'dır Yağın hafif sarı ve beyaz olmak üzere iki renkte olması ihtimal dahilindedir Çünkü sütü yağ elde etmek için alınan hayvan öncesinde yeşil renkte (yani canlı) besinler tükettiğinde yağ rengi sarıya daha yakın kurumuş tahıl sapı veya samanı ile beslemiş hayvanlarda ise elde edilecek yağın rengi beyaza daha yakın olmaktadır Oda sıcaklığında mayi yapısı soğuk buzdalabı (yak 7 °C) soğukluğunda sert mayileşmesi vardır

Modern tereyağları katkısız ve kaliteli yağı yüksek sütlerden yapılır Buzdolabında saklanır Türkiye'de yayık ayranından imal edilen tuzlanmış tereyağı ağır kokulu ve tuzlu ekşimsi tadlıdır AT standartlarına uygun üretim ve tüketim için çalışmaların başladığı belirtilmektedir
Suni soğutma tekniğinin (buzdolabı) 19 yüzyılında geliştirilmesi tereyağın geniş kitlelerin için sıradan bir gıda olmasında büyük bir etkendir Gelişmiş sanayi ülkelerinde süt üretiminden ve nakliyattan tüketime kadar süreçteki kesintisiz soğutma zorunluluğu bugün belirlenmiş bir standarttır

Sanayileşme ile birlikte tereyağına esaslı bir rekabet oluştu: Bitkisel Margarin tereyağını alamıyacak yoksul kitle için ekmeğe sürülebilen ekonomik bir yağ gerekli idi Bunu Fransız kralı 3 Napolion un verdiği sipariş üzerine kimyager Hippolyte Mège-Mouriés margarini buldu Bugün margarin fiyatı nedeni ve sadece %50 yağ içerdiği için tercih edilsede kızartma için uygun değildir AT de sadece pastorize edilmiş sütten üretilir

Hindistan en büyük terayağı üreticisidir (Yılda 2500000 ton 2005)!
Türkiye'de tereyağı ve tüzüğü

Anadolu'da tereyağı genelde kendi ihtiyacı için yayık ayrandan üretilen ekşi tereyağıdır Uzun müddet dayanması (salamura) için bol tuzlanır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.