Kaz Göndersem Yolar Mısın? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kaz Göndersem Yolar Mısın?Cok soğuk bir kış günü padişah tebdili kıyafet gezmeye çıkmış ![]() Yanına başvezirini alıp yola çıkmış![]() Bir dere kenarında çalışan yaşlı bir adam görmüşler![]() Adam elindeki derileri suya sokup döverek tabaklıyormuş![]() ![]() Padişah ihtiyarı selamlamış :” Selamun Aleykum ey piri fani ![]() ”” Aleykumselam ey serdar’i cihan ![]() ”Padişah sormuş: ” Altılarda ne yaptın ?” ” Altıya altı katmayınca otuz ikiye yetmiyor![]() ![]() ”demiş ihtiyar![]() ![]() Padişah yine sormuş: ” Geceleri kalkmadın mı ?” ” Kalktık ![]() ![]() Lakin ellere yaradi![]() ![]() ”demiş yaşlı adam![]() ![]() Padişah gülmüş: ” Bir kaz göndersem yolar mısın ?” ” Hem de ciyaklatmadan ![]() ![]() ” diye yanıtlamış adam![]() ![]() Padişahla başvezir adamın yanından ayrılıp yola koyulmuşlar ![]() Padişah başvezire dönüp Sormuş:” Ne konuştuğumuzu anladın mi ?” ” Hayır anlayamadım padişahım ![]() ![]() ”demiş vezir![]() ![]() Padişah sinirlenmiş ve ” Bu akşama kadar ne konuştuğumuzu anlamazsan kelleni alırım ”demiş![]() ![]() Kelle Korkusuna kapılan başvezir padisahı saraya bırakır bırakmaz telasla dere kenarına geri dönmüş ![]() Bakmış adam hala orada deri tabaklıyor![]() ![]() ” Ne konuştunuz siz padisahla ![]() ![]() ” diye telaşla sormuş ihtiyara![]() ![]() Yaşlı Adam başveziri şöyle bir süzmüş: ” Kusura bakma ![]() Bedava söyleyemem![]() ![]() Ver bir yüz altın söyleyeyim![]() ![]() ”demiş![]() ![]() ![]() Başvezir yüz altın çıkarıp vermiş![]() ve sormuş:” Sen padişahı serdar’i cihan diye selamladın![]() ![]() Nereden anladın padişah olduğunu?![]() ![]() ”” Ben dericiyim ![]() ![]() Onun sırtındaki kürkü padisahtan baskası giyemezdi![]() ![]() ”demiş![]() ![]() ![]() Vezir kafasını kaşımış ![]() ![]() ![]() ” Peki altılara altı katmayınca otuz ikiye yetmiyor ne demek?![]() ”Yaşlı Adam bu soruya cevap vermek için de bir yuz altın daha almış![]() ![]() “Padisah altı aylık yaz döneminde çalismadın mı ki kış günü çalışıyorsun diye sordu![]() Ben de yalnızca altı ay yaz değil altı ay da kış çalışmazsak yemek bulamıyoruz dedim![]() ”Vezir bir soru daha sormuş… ” Geceleri kalkmadın mı ne demek?” Adam bir yüz altın daha almış ![]() ![]() ” Çocukların yok mu diye sordu ![]() Var ama hepsi kız çocuğu![]() ![]() Evlendiler baskasına yaradılar dedim![]() ”Vezir gene kafasını sallamış ![]() ![]() ” Bir de kaz gönderirsem yolar mısın dedi o ne demek![]() ”diye sormuş son olarak vezir![]() ![]() Yaşlı İhtiyar Gülmüş: ” Onu da sen bul ![]() ![]() ” diye cevaplamış![]() Alıntı
|
|
|
|