Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çubuk, ebonit, elektiriklenme, ile, sürtünme

Ebonit Çubuk İle Sürtünme İle Elektiriklenme

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ebonit Çubuk İle Sürtünme İle Elektiriklenme

Ebonit çubuk ile sürtünme ile elektiriklenme

Bir cam çubuğu bir ipek parçasına sürtüp yalıtkan bir iple asalım İkinci bir cam çubuğu yine ipek parçasına sürtüp birinci cam çubuğa yaklaştırırsak birbirini iter

Benzer şekilde bir ebonit çubuğu yünlü kumaş parçasına sürtüp yalıtkan bir iple asalım İkinci bir ebonit çubuğu yine yünlü kumaş parçasına sürtüp birinci ebonit çubuğa yaklaştırırsak yine birbirini iter

Bir cam çubuğu ipek parçasına sürtüp yalıtkan bir ip ile asalım Bir ebonit çubuğu yünlü kumaş parçasına sürtüp çam çubuğa yaklaştırırsak birbirini çeker

Buradan şu sonuçlar çıkarılabilir : Maddeler sürtünme ile elektriklenebilirler İki çeşit elektrik yükü vardır Cam çubuk ve onun yükü gibi yüklere Pozitif( + ) yük denir Ebonit çubuk ve onun yükü gibi yüklere de Negatif ( - ) yük denir Aynı yükler birbirini iter farklı yükler birbirini çeker Sürtünmede sürtünen maddelerden biri (+) yükle yüklenirse diğeri ( - ) yük ile yüklenir Örneğin cam çubuk ipek parçasına sürtündüğünde cam çubuk (+) yük ile yüklenirken ipek parçası (-) yük ile yüklenir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com