Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kütle, ölçülür

Kütle Nasıl Ölçülür?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kütle Nasıl Ölçülür?

Külte Nedir? - Kütle Nasıl Ölçülür?

Kütleyi tanımlamak için cismin niceliklerini bilmek gerekirO halde cismin özündeki niceliklerin ölçüsüne kütle denirEn basit tanım ile madde miktarına kütle denirBir diğer deyişle nesnenin harekete karşı gösterdiği direnç de denilmektedir

Çok büyük kütlesi olan nesneye aynı kuvvet uygulandığında hızlanması daha düşük olur Diğer bir deyişle kütlesi büyük olan daha büyük eylemsizliğe sahiptir Günlük kullanımda kütle genellikle ağırlık ile karıştırılır Kütle bulunduğu ortamın yerçekimine göre değişmez bir değerdir

Kütle Nasıl Ölçülür?

Kütleyi ölçmek için eşit kollu teraziye ihtiyaç vardırKütle eşit kollu terazi ile ölçülür Bir cismin kütlesi her yerde aynıdır Kütle birimi gramdır

Kilogram “kg” sembolü ile gram “g” sembolü ile gösterilir
1000 gram= 1 kilogram dır
Kütlenin SI birim dizgesine göre temel birimi kısaca kg ile yazılan kilogramdır Ayrıca kütleyi ölçmek için aşağıdaki birimler de kullanılır:
gram: 1 gr = 0001 kg
ton: 1 ton = 1000 kg
MeV/c² (Özellikle atomaltı parçacıkların kütlesinin hesaplanmasında kullanılır)
Eşit kollu terazi ile kütle ölçülürken eşit kollardan birine standart kütleler diğer bölümüne ise tartılacak maddeler konur Günümüzde elektronik terazilerin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır
Kütle Nasıl Ölçülür?

Eşit kollu terazilerle kütlehnin ölçüldüğünü söylemiştik

Ağırlık Ölçümü

Ağırlık bir cisim üzerinde yerçekimi kuvvetinin bir ölçüsüdür Ağırlığınız sizi yere doğru çeken kuvvettir Kuvvetin birimi newton (N) dir Ağırlık yaylı kantarla ölçülebilir

Kütle bir cisimdeki madde miktarıdır Kütle yerçekimine bağlı değildir Kilogram (kg) kütlebirimidir Kilogram gram (g) adı verilen 1000 eşit parçaya ayrılmıştır Bir kağıt kıskacı yak-laşık 1 gramdır Bir mililitre su oda sıcaklığında bir gram kütleye sahiptirKütle bir terazi ile ölçülebilir Kütlesi bilinmeyen bir cisim terazinin bir kefesine bilinen kütle-ler ise diğer kefeye konulur İki kefe dengeye gelince bilinen kütleler cismin kütlesini vermişolur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com