![]() |
Sebzelerin Tuketimi Nasil Olmali |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sebzelerin Tuketimi Nasil Olmaliİçlerinde bulunan selüloz sayesinde hazmı kolaylaştıran sebzeler ![]() ![]() ![]() Doğru bir şekilde hazırlandığı ve saklama koşullarına uyulduğu taktirde dengeli beslenmede büyük payı olan sebzeler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler vitamin ve mineraller açısından diğerlerinden daha zengin olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzelerin çeşitli şekillerde pişirilmesi sonucunda sebzenin yapısında ve renginde birtakım değişikliker meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Besin değerleri korunmalı Sebzelerin bir kısmı çiğ olarak yenilebildiği gibi bir kısmını da pişirmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırınlama yöntemi genellikle orta derecede selüloz içeren sebzelere uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzelerin doğal rengi pişme esnasında oluşan asitlerle değişikliğe uğrar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısa sürede pişirme Çok fazla suda uzun süre pişen sebze şekil değişikliğine uğrar ![]() ![]() ![]() Lezzet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YENEN KISIMLARINA GÖRE SEBZELER… Yumruları yenen sebzeler: Patates ![]() Kökleri yenen sebzeler: Turp ![]() ![]() ![]() Soğanları yenen sebzeler: Soğan ![]() ![]() Sapları ve sürgünleri yenen sebzeler: Kuşkonmaz ve beyaz kereviz Yaprakları yenen sebzeler: Pazı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEBZELERİN BESİN DEĞERLERİNİN KAYBI NASIL ÖNLENİR? Sebzeler kökleri kesildikten sonra önce yıkanmalı ![]() ![]() Ayıklanan ve doğranan sebzeler bekletilmemeli ![]() ![]() ![]() Pişirme sırasında sebzeye yeterince su konulmalı veya hiç konulmamalı ![]() Sebzelerin pişirme süresinin uzaması sebzede lezzet ve besin değeri kaybına yol açar ![]() Pişirme sırasında sebzelerin renklerini korumak için soda eklenmemeli çünkü alkollü ortamda ![]() ![]() Pişirilen sebze yemeğinin miktarı en kısa sürede tüketilecek miktara göre ayarlanmalı çünkü pişmiş sebze yemeği ne kadar uzun süre bekletilirse vitamin kaybı o kadar çok olur ![]() ![]() Salataların sirke veya limonu ![]() ![]() Sebzeler çok sıkı kapatılmayan paketlerde ve derin dondurucu koşullarında kısa bir süre bekletilmeli ![]() |
![]() |
![]() |
|