Ramazan Ayı İçin Öneriler |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ramazan Ayı İçin ÖnerilerRamazan aynının gelmesi ile oruç tutan üyelerimiz için bazı öneriler hazırladık Günümüzde sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce yenilen yemek ya da kahvaltı tercih edilmektedir Bu alışkanlıktan uzak durup; azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az dörde çıkarmak gereklidir Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer halsizlik başağrısı yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür Anadolu Sağlık Merkezinden Diyetisyen Cemal Aytaç Ak Ramazan ayını sağlıklı geçirmek önerilerini bizimle paylaşıyor: Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi çok önemlidir Yemeklerin seçiminde çok yağlı çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidirBunların yerine hazmı kolay mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir Sahur yemeği erken kahvaltı olarak da düşünülebilir Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur Yumurta süt yoğurt peynir kurubaklagiller tercih edilebilir Sahurda zeytin peynir esmer ekmek çiğ sebzeler süt veya yoğurt meyve veya taze sıkılmış meyve suları reçel ve komposto türü gıdalar veya kurubaklagil çorbaları etli veya etsiz sebze yemeği yoğurt esmer ekmek ve meyveden oluşan posa içeriği yüksek bir öğün tüketilebir Yetişkin bir insanın günde en az 15-2 litre su içmesi gereklidir Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir Geceden itibaren iftar zamanına kadar uzun süreli açlık ve özellikle sıvı tüketiminin olmaması önemli sağlık sorunlarına neden olabilirİftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftar ile sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içmek doğru bir davranış olacaktır Gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri sebzeler kurubaklagiller salata gibi gıdaları tercih etmek iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları engeller İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir Azar azar iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmeli; çok yağlı çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir Çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra ana öğün tüketmek hem metabolizmayı çalıştırmak hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir İftardan birkaç saat sonra tüketilen ana öğünde etli veya etsiz az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav makarna veya börek yenebilir Bunun yanında yoğurt ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli; günde 2-3 su bardağının altına düşmemesine özen gösterilmelidir Yemeğin ardından şerbetli hamur tatlıları kızartılan tatlılar yerine sütlaç güllaç gibi sütlü tatlılar veya meyve tüketilmelidir kaynak: realagecomtr |
|