Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilinmeyen, mansana, tadlardulse

Bilinmeyen Tadlar_Dulse De Mansana

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bilinmeyen Tadlar_Dulse De Mansana





Sefaradların kullandığı Yahudi İspanyolcası Ladino da tam olarak elma tatlısı anlamına geliyor ama tatlıdan ziyade marmelat gibi İçine katılan vanilya ve sakız sayesinde hele kaymakla serin serin yenirse tatlı niyetine de geçebilir Roş Aşana sofrasında ise yemekten önce duadan sonra ilk yenen ve ağzı tatlandıran elma tatlısıdır Bizle bu tarifi paylaşan Ceni Franko bir noktayı özellikle belirtiyor Bu tatlı ne kadar rengi dönmez beyaz kalırsa o kadar makbul olur Beyazlık da aydınlık bir geleceğin sembolüdür Bu nedenle Ceni Hanım beyazlağı vurgulamak adına tatlıya bembeyaz bademler de katıyor
  • 1250 kg elma (5-6 elma)
  • 3 limon
  • 1 kg şeker
  • ½ bardak su
  • 1 topak sakız veya 1 paket vanilya
  • 2 avuç badem
Öncelikle şekeri ancak ıslatacak kadar su ile karıştırın ve ağır ateşte eriterek şurubu hazırlayın Diğer taraftan geniş bir kap veya leğen içine soğuk su koyun ve yarım limonu suyunu sıkarak kabuğuyla suyun içine atın Elmaların kabuklarını soyun ve soyar soymaz bu suyun içine atın Kalan yarım limonu ayırın diğer ikisinin suyunu sıkın Elmaları teker teker rendenin kalın tarafıyla bir kabın içinde limon suyu ile sürekli alt üst ederek rendeleyin Böylece elmanın kararmasını tamamen önlemiş olursunuz Şurup iyice koyulaşıp damlayınca top olacak kıvama gelince elmanın fazla suyunu elinizle hafiçe sıkarak şurubun içine atın Elmaları teker teker rendeledikçe de şuruba atabilirsiniz önemli olan elmanın renginin değişmemesi için çabuk çabuk rendelemek limonla altüst etmek ve şuruba atmaktır Koyulaşıp marmelat kıvamına gelinceye kadar dibi tutmasın diye karıştırarak pişirin Son olarak kalan yarım limonun suyunu da katarak tekrar bir taşım kaynatın Çiğ bademi kaynar suda biraz bekletin Zar gibi kabukları yumuşayınca soyun ve elmaya katın Son anda dövülmüş sakızı ve/veya vanilyayı atın Sıcak sıcak kavanozlara doldurup ağzını kapatın ve soğuyunca buzdolabında saklayın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.