Bilinmeyen Tadlar_Aguavit |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bilinmeyen Tadlar_Aguavitpatatesten damıtılan alkolle yapılıyor İçine tat ve renk versin diye bir takım otlar ve baharatlar konuluyor En baskın baharat ise bir çeşit kimyon Alkol derecesi 42 ile 45 arasında değişiyor Aquavit’in piyasaya sürülmeden önce ekvatoru iki kere geçmesi gerekiyor ‘Hayat Suyu’ anlamına gelen Aquavit bir dizi rastlantıyla oluşmuş bir içki Öyküsü şöyle: 1850 yılında Norveçli bir içki üreticisi damıttığı Aquavit’i Avustralya’ya götürmeye karar verir Yanında çalışanlar içkiyi yanlışlıkla içinde daha önce sherry -alkolle kuvvetlendirilmiş özel kırmızı şarap- saklanmış fıçılara doldururlar Fıçılar Gymer adlı gemiye yüklenir Sallantılı ve uzun bir yolculuktan sonra gemi Avustralya’ya varır Ama içkilerin sahibi karaya ayak basmadan ölür Kaptan fıçıları ne yapacağını şaşırır Tekrar gerisin geriye Norveç’e götürüp içki tüccarının yakınlarına teslim eder Fıçıların tıpası açıldığında ortaya çıkan içki herkesi şaşırtır Aquavit uzun yolculuk sırasında sallana sallana fıçıya sinmiş olan sherryi içine çekmiş ve olgunlaşmıştır Bu bambaşka bir içkidir artık O gün bugündür Aquavitler aynı yolu izleyip sherry fıçılarında ekvatoru iki kere geçerler Bugün bu yolculuğu Wilhelm Wilhemsen şirketi düzenlemektedir Şişelerin arka yüzündeki etikette içkinin ekvatoru geçiş tarihleri ve yolculuk ettiği geminin adı yazılır |
|