Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
altılı, sayı, sistemi

On Altılı Sayı Sistemi

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

On Altılı Sayı Sistemi

On altılı sayı sistemi

Heksadesimal 16 tabanlı sayı sistemidir Hxx bilgisayar belleğindeki 8 bit'lik bayt'ları göstermek için kullanılan bir kestirme yoldur

Bu sayı sistemine "16 tabanlı sayı sistemi" denilmesinin nedeni 16 tane sembolden oluşmasıdır Sembollerden 10 tanesi rakamlarla (0 1 2 3 4 5 6 7 8 9) geri kalan 6 tanesi harflerle (A B C D E F) temsil edilir

Dönüşüm Tablosu

Aşağıdaki tabloda; 1'den 15'e kadar 16 10 8 ve 2 tabanlı sayılar verilmiştir

Heksadesimal Sayıların Desimale Çevrilişi

5A316 = 5 · 162 + 10 · 161 + 3 · 160

= 5 · 256 + 10 · 16 + 3 · 1

= 1280 + 160 + 3

= 144310

Desimal Sayıların Heksadesimale Çevrilişi

Desimal sayı bölüm sıfır olana kadar heksadesimalin tabanı olan 16'ya bölünürBölme işlemi bittikten sonra kalan hanesindeki sayılar sağdan sola doğru yazılırÖrnek;

100/16 = 4(kalan):6(bölüm) 6/16 = 6(kalan) = 64

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com