Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dolma, midye, yapılır

Midye Dolma Nasıl Yapılır

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Midye Dolma Nasıl Yapılır





Midye dolma eskiden beri cok sevdigimiz ancak memleketten cok uzaklara dusmeden once evde yapilabilecegini asla dusunmedigimiz bir meze Yokluk gelismenin anasi gercekten de Yaklasik son dort yildir yapiyoruz ve daha ilk denememizden beri gozlerimiz kapali yerken gurulutuleri ve kokulariyla Balik Pazari'ni dibimize getiriveriyor Icindekileri keyfinize gore ayarlama firsat verdigi icin de damak tadiniza en uygun sekilde yapabiliyorsunuz Yapmasi cok kisa degil (malum neresinden baksaniz yine de dolma) ama sonuctan memnun kalmayan olacagini hic sanmiyoruz

1 litre suyu ve tuzu koyup isitmaya baslayin Tahta bir kasikla midyeleri karistirarak kaynamaya cikartin Midyeler acilir acilmaz atesten alip midyeleri baska bir kaba aktarin Israrla acilmayan midyeler varsa onlari da atin Kaynama suyunu dinlenmeye birakin

Ic pilav diger dolmalardaki ic pilavdan cok farkli degil Soganlari ince ince dograyip zeytinyaginda iyice oldurun Icine ince kiyilmis sarmisak ve fistiklari da ekleyip fistiklar hafifce renk degistirene kadar cevirin Daha sonra pirinc nane karabiber tarcin yenibahar seker ve pulbiberi ekleyip iyice karistirin Midyeleri hasladiginiz sudan 2 su bardagini ve kus uzumlerini pirinclere ekleyin karistirin Bu asamada pilavin tuzu da ayarlanabilir Suyu cekilene kadar kisik ateste pisirin Bu asamanin sonunda pirincler tam pismemis olacaklar

Midyeleri acip ic pilavla (cok tika basa olmayacak sekilde) doldurun Pirincler pismeye devam edip sisecekleri icin midyelerde biraz yer kalabilir Genisce bir tencereye dik olarak balik istifi dizin Uzerine geri kalan haslama suyunu (yaklasik 2 bardak kalmis olmasi lazim) ve 2 bardak yeni suyu ekleyip kaynamaya cikartin orta ateste pisirin Yaklasik 20 dakika icinde midye dolmalar hazir olacaktir

Afiyet olsun

Bu tarifin birkac kucuk puf noktasi var Ekteki soru/yanit bolumunu okumadan yapmamanizi oneririz

Soru: Nereden bulacagim midyeleri?
Yanit: Istanbul'da Bogaz'a yakin yerlerde (ozellikle de Yenikoy civarlarinda) bazi balikcilarin kabuklu midye sattiklarini biliyorum Balik pazarinda da var bildigim kadariyla Ancak Istanbul'daki midyelerin temizligi hakkinda bir yorum yapmak istemem Yilda bir yiyoruz nasil olsa deyip gozlerimizi kapatiyoruz genelde Daha kucuk yerlerde midye dolma satan balikcilari ya da tezgahlari bulun Biraz israr ederseniz size kabuklu midye satacaklardir Buralardan alinan midyelerin uzun bir temizleme islemine tabi tutulmasi gerekiyor Allah kollariniza kuvvet akliniza sabir ihsan eylesin Amerika'da zincir marketlerde (ozellikle de organik mal satan yerlerde) iyi midye bulmak cok kolay Ancak midyeleri biraz kucuk Onlari doldurmak deliye posteki saydirmak gibi bir sey

Soru: Midye alirken neye dikkat etmeli?
Yanit: Midyenin canli olmasi sart Evet midyeler canli satiliyor Turkiye'de guvendiginiz bir balikcidan midyelerin ne zaman geldigini ogrenebilirsiniz Tezgahtaki midyelerin mutlaka buz uzerinde korunmasi gerekiyor Eger midye dolmacilardan aliyorsaniz adam buyuk olasilikla midyeleri bir cuvalin icinde limanin bir kosesine sarkitmistir Onlar zaten canli demektir korkmayin O arada beslendikleri suyun icerigi konusunda yorum size kalmis tabii Gene Amerika'da midyelerin geldigi zamani sorarsaniz size dogru bilgi vermek zorundalar Ben en fazla 3 gun diyorum sonrasi nanay Her iki kosulda da midyelerin agizlarinin oyle faras gibi acik olmamasi gerekiyor Mumkunse hepsinin tamamen kapali ya da en fazla 1-15 mm acik olmasi lazim Daha cok aciksa kuvvetle muhtemel onlari hayata dondurmeniz zor

Soru: Eve getirdim temizledim Simdi olu olanlari nasil secegim?
Yanit: Buyuk bir kapta soguk suyun icine atin once birkac dakika bekleyin Kabugu acik olan midyeleri parmaginizla bastirip kapattiginizda yeniden aciliyorsa midye sizlere omur demektir Hasladiktan sonra acilmayanlar da olu demektir onlari da atin

Soru: Zaten zor buldum midyeleri agizlari tam kapanmiyor Onlari kullansam olmaz mi?
Yanit: Hayir olmaz Onlar oludur tahmin ettiginizden cabuk bozulurlar Les gibi kokmasalar da bozuk olabilirler Yemegin tadini rezil etmek bir yana midenizi de bozarlar Elinizde dogru durust midye kalmadiysa baska yemek yapin

Soru: Bari bir iki tanesini kullanayim En irileri olu cikti
Yanit: OLMAZ! Dit hmmmm dit! Atin onlari cabuk

Soru: Bu haslama suyu igrenc gorunuyor Camur gibi Ustelik dibinde de kum/protein vs birikmis Gercekten bunu mu kullanacagim pilavda ve midyelerin son pismesinde?
Yanit: Evet kabuguyla pistigi icin haslama suyu biraz tortulu olur ve tortularin bir kismi yenecek gibi degildir Onerim oncelikle haslama suyunu 1/2 saat kadar dinlenmeye birakin Sonra ince bir tulbentten (ya da cheese cloth'tan) yavas yavas suzerek baska bir kaba aktarin Tencerenin dibinde kalan tortuyu ve suyun yaklasik 1/5'ini atabilirsiniz Geri kalanini kullanmanin bir sakincasi yoktur Eger bu suyu pilavda kullanmazsaniz gercek midye dolma tadi alamazsiniz haberiniz olsun

kabuklarini kapatiyorum zemberek gibi aciliyorlar Yoksa ben yeteneksiz miyim?
Yanit: Hayir yetenekle ilgisi yok Midyeleri ikna ettiniz mi? Hayir tabii ki etmediniz Ikna yontemi tam anlamiyla bir kol burkma harekati aslinda Kabuklar ayni duzlemde olacak sekilde (ya da baska bir deyisle "tamamen") acin Sonra birini sabit tutup otekisini 90 derece cevirin Bu islem kabuklari birbirinden kopartmadan yaylanmaya neden olan baglari kopartacaktir Simdi istediginiz gibi doldurun kabugu kapatin Iste bu kadar Asagidaki fotograflarda olayi saniye saniye yansittim


devrilip aciliyorlar Lastikle ya da iple baglasam olmaz mi?
Yanit: Hayir olmaz! Iple baglamak icini doldurmaktan uzun surecegi gibi sonucta kayip hicbir ise de yaramayabilir Caniniz lastik tatli midye dolma yemek istemiyorsa paket lastigi de kullanmayin (ben kullanana rastladim afedersiniz tadi burada soylenmeyecek kadar berbatti) Tencerenin dibine askeri nizam sIkI sIkI yerlestirirseniz dolmalar kabuklari acilmadan ve suyun icinde yuzmeden pisecektir

bendeki midyeler tencereye cok/az geldi Ne yapacagiz simdi?
Yanit: Buraya kadar okuduysaniz yapmaya cok niyetlisiniz galiba son bir tuyo daha vereyim Eger tencere kucuk geldiyse lutfen tencereye kat cikmayin Midye dolmalari suyun icinde yuzdurmek ne kadar kotuyse buharda pisirmek de o kadar az lezzetli yapiyor Ikinci bir tencereye gecin Eger bu tencere de buyuk gelirse tencerenin icin ici su dolu bir kase koyun; yer kaplasin

Soru: Kac tane yemek lazim?
Yanit: Eger ugrasip 2 kg midye doldurduysaniz yarisini direk kendinize ayirin Geri kalanini baskalari paylassin Agzi sIkIca kapali bir kapta 2-3 gun buzdolabinda idare ediyor O gun bitiremeseniz de bilin ki yapilanin yarisi yapana aittir! Bu fotograftaki disimin kovuguna bile gitmemistir Olmus mu diye bakarken bile bunun birkac katini gotururum ben (Bu arada ben = Dalgic Erik)



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.