Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kimdir, sencer, sultan

Sultan Sencer Kimdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sultan Sencer Kimdir?

Sultan Sencer Kimdir?

14 Ağustos 1119’da Save’deki savaşta yeğenine galip gelen Sencer
Büyük Selçuklu Sultanı oldu Devletin merkezini de Irak-ı Acem’den Horasan’a nakletti Bundan sonra çevresinde büyük savaşlar ve fetihler yapan Sultan Secer
Sultan-ül A’zam unvanını kazandı 1132’de Karahanlıların
1136’da Gaznelilerin
1141’de Karahitayların ve 1147’de de Harezmlilerin isyanını bastıran Sencer
1152 yılında da Gurluları mağlup etti

Fakat Sultan Sencer 1153’te Oğuz Yabgu ile Belh’te yaptığı savaşı kaybedince esir düştü Sencer
esaret altında sultan olmak istemediğinden
sultanlığı terk ederek Merv Hankahı’na kapandı Buradaki 3 yıllık esaretten sonra Nisan 1156’da kurtarıldı Ancak 29 Nisan 1157’de 91 yaşındayken Merv’de vefat ederek
kendi yaptırdığı türbeye defnedildi

Bilim adamlarına sahip çıkan ve bilimi teşvik eden Sultan Sencer’in döneminde
Horasan bütün İslam dünyasına ve Anadolu’ya din ve bilim adamı sevkeden bir merkez olmuştu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com