Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
, 1919, ağustos, erzurum, kongresi2, sonuçları23, temmuz, önemi

Erzurum Kongresi-2 (Önemi Ve Sonuçları)(23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Erzurum Kongresi-2 (Önemi Ve Sonuçları)(23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)

Erzurum Kongresi-2 (Önemi ve Sonuçları)(23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
  • Mustafa Kemal Kazım Karabekir ve Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin ısrarı ile kongreye katılmayı kabul etti
  • Kongrenin amacı; Ermeni ve Rumlara karşı nasıl bir strate*ji izleneceğini belirlemekti
  • Kongreye; Erzurum Trabzon Sivas Bitlis ve Van illerini temsil eden 54 temsilci katıldı Elazığ Diyarbakır ve Mardin vali*leri temsilcilerini kongreye göndermediler
  • Kararlar:
1 Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür bölünmez
2 İşgalcilere karşı İstanbul hükümetinin kayıtsız kalması du*rumunda derhal geçici bir hükümet kurulacaktır Bu hükümeti milli bir meclis seçecektir Milli Meclis toplanana kadar görev ya*pacak bir TEMSİL HEYETİ oluşturulacaktır
3 Manda ve himaye kabul edilemez
4 Milli iradeyi hakim kılmak esastır
5 Azınlık unsurlara siyasi egemenliğimizi sınırlayıcı ve top*lumsal dengeyi bozucu ayrıcalıklar verilemez
6 Ulusal irade padişahı ve halifeyi kurtaracaktır
7 Derhal meclis toplanmalı hükümet çalışmaları meclis de*netimine girmelidir
ÖNEMİ:
Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal egemenliğin ko*şulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir
Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk cemiyetinin tertiplediği böl*gesel bir kongre olmasına rağmen Milli nitelikli kararlar almış*tır
Temsil heyeti ilk kez burada oluşturulmuş başkanlığına Mus*tafa Kemal seçilmiştir
Yeni bir devletin kurulmakta olduğu açıklanmış yeni Türk devletinin temelleri atılmıştır
Erzurum kongresi Mustafa Kemal’in sivil olarak yaptığı ilk ça*lışmadır
Erzurum kongresi amaç ve karakter olarak bölgesel alınan kararlar ve sonuçları yönüyle millidir
Kongre çalışmaları devam ederken İstanbul Hükümeti 30 Temmuz 1919′da Mustafa Kemal ve Rauf Bey hakkında tu*tuklama kararı çıkardı

Sonuçları:
=> Erzurum kongresi yöresel direniş örgütlerinin bir çatı al*tında toplanabileceğini ilk kez kamuoyuna gösterdi
=> Artık bundan sonra İstanbul hükümetinin buyrukları Ana*dolu’da geçmiyordu Çünkü doğu illerinin bir Temsil Kurulu vardı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com