Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bayezid, ilişkileri, memlük, nasıldır, osmanlı

İi. Bayezid Ve Osmanlı Memlük İlişkileri Nasıldır?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İi. Bayezid Ve Osmanlı Memlük İlişkileri Nasıldır?

II Bayezid ve Osmanlı Memlük İlişkileri Nasıldır?

II Bayezid Dönemi (1481 -1512)
Fatih öldüğünde oğullarından II Bayezid Amasya‘da Cem ise Konya‘da sancak beyi idi Fatih’in ölümünü haber vermek için her iki şehza*deye elçi gönderildi Cem’e giden elçi yolda öldü*rülünce II Bayezid daha önce İstanbul‘a gelerek padişah oldu
Cem ise ağabeyinin hükümdarlığını kabul etmeyerek devletin ikisi arasında bölünmesini is*tedi Aralarında yapılan mücadelede Cem Sultan mağlup olunca önce Memluklere daha sonra da Rodos şövalyelerine sığındı Rodos şövalyeleri Cem’i Fransa aracılığıyla Papa’ya teslim etti
Papa’nın din değiştirme ve Haçlı orduları*nın başına geçme tekliflerini kabul etmeyen Cem Sultan 1495 yılında İtalya’da öldü
Cem Sultan Olayı’nın Sonuçları
1 Osmanlı Devleti’nde fetih hareketlerinin yavaşlamasına neden oldu
2 İspanya’da zor durumda kalan Müslümanlaragerekli yardım yapılamadı
3 Memluklerle ilişkiler iyice bozularak sava*şa dönüştü
4 Anadolu’da yayılan İran tehlikesine gereken karşılık verilemedi
UYARI:Cem Sultan‘ın Rodos şövalyeleri ve Papaya sığınması Cem Sultan Olayı’nın bir dış sorun hâline gelmesine neden olmuştur
Osmanlı – Memluk İlişkileri
• Fatih Sultan Mehmet zamanında bozulmaya başlayan Osmanlı – Memluk ilişkileri II Bayezıd döneminde savaşa dönüştü
Savaşın Sebepleri
1 Hicaz su yolları meselesi yüzünden iki devletin arasının açılması
2 Memluklerin Cem Sultan ve Karamanoğullarını korumaları
3 Memluklerin Dulkadiroğulları ve Ramazanoğullarmı egemenlikleri altına almak istemesi-
Savaşın Gelişmesi
1485 yılında başlayıp altı yıl süren Os*manlı – Memluk savaşlarında iki taraf birbirine karşı üstünlük sağlayamadı Çukurova Memluklere bırakılarak anlaşma yapıldı
Savaşın Sonuçları
1 Ramazanoğullarının topraklarının önemli bir bölümü Osmanlılarda kaldı
2 Adana ve Tarsus Memluklara verildi
Boğdan Seferi
II Bayezid döneminde Boğdan üzerine sefere çıkılarak Karadeniz kıyısında bulunan Ki*li ve Akkerman şehirleri ele geçirildi Böylece Kı*rım Hanlığı ile kara bağlantısı sağlandı Karade*niz’de askerî ve ticari hâkimiyet kuruldu
Osmanlı – İran İlişkileri
* Akkoyunlu Devleti’ni ortadan kaldıran Şah İsmail İran’da Safevi Devleti’ni kurdu Şah İsmail’in amacı dinî propaganda yaparak Anado*lu’ya hâkim olmaktı Şah İsmail taraftarlarının kış*kırtmaları sonucunda Antalya çevresinde Şahkulu İsyanı çıktı ve isyan güçlükle bastırıldı
* II Bayezid’in Şah İsmail’in Anadolu’daki faaliyetlerine yeterince engel olamaması üzerine Trabzon‘da sancak beyi olan ve bu nedenle do*ğudan gelen tehlikenin farkında olan Şehzade Selim babasına karşı ayaklandı Babasıyla Edir*ne yakınlarında yaptığı mücadeleyi kaybetmesi*ne rağmen I Selim yeniçerilerin desteğiyle tahta çıktı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com