Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nelerdir, savaşı’nın, sebep, sonuçları, trablusgarp

Trablusgarp Savaşı’Nın Sebep Ve Sonuçları Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Trablusgarp Savaşı’Nın Sebep Ve Sonuçları Nelerdir?

Trablusgarp Savaşı’nın Sebep ve Sonuçları Nelerdir?

) Sanayileşmesini geç tamamlayan İtalya’nın ham madde ve pazar arayışında geç kalmasıCezayir ve Tunus’u Fransızların;Mısır’ı İngilizlerin işgal etmiş olması
2) İtalya’nın eski Roma İmparatorluğunu yeniden canlandırmak istemesi
3) Trablusgarp(bugünkü Libya)’ın İtalya’ya yakın olması
4) Osmanlı Devleti’nin iç karışıklıklar içinde yer alması
5) Trablusgarp’taki Türk savunmasının yetersiz olmasıOsmanlıların bölgeye asker gönderemeyecek olması(Mısır İngilizlerin elindeydi karadan asker yollanması mümkün değildenizlerde de İtalyan donanması var)
Osmanlı Devletinin Afrika’daki son toprak parçasını korumak için gönüllülerden başka kimsenin oraya gitmesi mümkün değildiKılık değiştirerek Yüzbaşı MKemal ile Binbaşı Enver Bey gibi vatanseverler yerli halkı teşkilatlandırarak direnişe geçim Derne ve Tobruk’ta MKemal ;Bingazi’de de Enver Paşa başarılı savunma savaşları yaptılarAncak başarılı olamayacağını anlayan İtalya’nın;Çanakkale boğazındaki istihkamları topa tutması Oniki Ada’yı işgal etmesi;diğer yandan Rusya’nın kışkırtmasıyla savaş hazırlığına başlayan Balkan devletleri yüzünden Osmanlı Devleti İtalya ile barış antlaşması imzalamak zorunda kaldı[10 Ekim 1912 Ouchy(Uşi)]Bu antlaşmaya göre;
*Trablusgarp ve Bingazi İtalya’ya bırakılacak(Osmanlı Devletinin Afrika’daki son toprak parçası da elden çıkmış oldu)
*İtalya işgal altında tuttuğu Oniki Ada’yı iade edecektiAncak iade etmedi ve bu ada fiilen elden çıkmış oldu(Balkan Savaşlarının başlaması sonucu Yunanlıların eline geçmesinden korktuğu için bu adaların İtalya’da kalmasını Osmanlı devleti istemişti Ancak Osmanlıların oldukça güçsüz durumda savaştan çıktığını gören İtalya I Dünya savaşı başlayınca adaları topraklarına kattığını açıkladıLozan Antlaşması ile İtalya’ya bırakılan adalarIIDünya Savaşı’ndan İtalya’nın yenik çıkması üzerine Yunanistan tarafından işgal edilmiş ve onların eline geçmiştir(Gökçeada ve Bozcaada ve Tavşan adası dışında

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com