Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devleti, dönemi, karahanlılar

Karahanlılar Devleti Dönemi (840-1212)

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Uygurların Karluklar Yağma Çiğil Türkleri tarafından yıkılmasından sonra birleşen boylar tarafından kuruldu
- Doğu ve Batı Türkistan’da yaşadılar
- 934 yılında hükümdar Satuk Buğra Han Müslüman olunca devlet resmi din olarak İslam’ı kabul etti Satuk Buğra Han Abdüİkerİm adını aidi
- Bölgelerinde hakimiyet mücadelesi için Gazneliler Oğuzlar (Büyük Selçuklular) ve Uygurlarla savaştılar
- En parak dönemleri Yusuf Kadir Han Dönemi’ dir Onun ölümünden sonra İç karışıklıklarla devlet Doğu ve Batı Karahanl?ılar olmak üzere ikiye ayrıldı (1044)
- Doğu Karahanl?ılara Karahitaylar son verdi - Batı Karahanlılar ise Harzemşahlar tarafından yıkıldı
Karahanlıların Kültür Tarihi Bakımından Önemi:
1 Türk-islam kültürünün temelini atıp her yönden İslam’a girişte köprü görevini üstlendiler
2 İslamiyet sonrasında bile islâm öncesi yapıyı korudular (Kurultay)
3 Karahanlılar Türkçe’ye çok önem verip geliştirdiler
Bu nedenle şu eserler yazıldı:
- Kaşgarlı Mahmut Divan-ı Lügat-it Türk adlı eseri yazdı
-Yusuf Has Hacib Kutadgu Bilig adlı eseri yazdı
- Edip Ahmet Yükneki Atabetü’l Hakayık’ı yazdı
- Ahmet Yesevi Divan-ı Hikmet’i yazdı
Bu eserler Türkçe’ye verilen önemi vurgulayan dil zenginliğini ve -özellikle Arapça ve Farsça’dan zengin bir yapıya sahip olduğunu belirtir
4 Halkının tamamının Türk olması ve Türk topraklarında kurulmuş olmasından doiayı Araplaşma ve Farslaşma (İranİılaşma) olmadî
5 Karahanlı Devleti Ribat adıyla ilk kervansarayları yaptılar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com