Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hikayeleri, kelimelerin

Kelimelerin Hikayeleri...

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kelimelerin Hikayeleri...

Şamar Oğlanı: Şamar oğlanı ifadesinin İngilizcesi “Whipping boy”dur Avrupa’da devrin âdetlerine göre her prens her saray mensubu her aristokrat çocuğu mektebe bir yaşıtı ile gidiyordu Bu yaşıt öğrenci halktandı “Asil” çocuk bir hata işlediği zaman sopayı veya şamarı onun nâmına halk çocuğu yiyordu

Mihenk Taşı: Mihenk taşı (veya denektaşı) çakmak taşı cinsinden siyah bir taştır; altın veya gümüş üzerine sürüldüğü takdirde bıraktığı çizgilerden bu madenlerin saflık dereceleri anlaşılır Yani mihenk taşı herhangi bir şeyin saflığının ölçüldüğü bir imtihan bir testtir

Şarlatan: Şarlatan kelimesi İtalyanca’dan gelir Ortaçağ’da papalık günahkar insanları para karşılığında Tanrıdan aldığını iddia ettiği yetkiye dayanarak affediyor ve ellerine imzalı ve damgalı bir de resmî belge tutuşturuyordu Bazı açıkgöz İtalyanlar bu af vesikalarını taklit ederek huzurlarını kaçıran vicdanlarını rahatsız eden günahlarından kurtulmak isteyen İtalyanlara papalığın fiyatından çok daha ucuza satmaya başladılar Bu kimselere de “ciarlatano” yani “şarlatan” deniyordu

Fiyasko: İtalyanca bir sözcük olan “fiyasko” başarısızlık anlamına gelir Fakat kelimenin sözcük anlamı “alelade şişe”dir Eski çağlarda Venedik’te şişe işçileri şişede en ufak bir hata olduğu vakit onu sıradan bir şişe olarak kullanılması için kenara koyuyorlardı Böylece meselâ güzel olabilecek bir vazo “fiyasko” ile neticeleniyordu

Giyotin: Dr Guillotin insanların ağrı ve sızılarını azaltmak isteyen ve bu yönde çalışan biriydi İdamlıkların bir anda can vermesi için giyotini yaptı İnsanları işkenceden kurtarayım derken Fransız iç harbi sırasında binlerce kafanın koparılmasına yarayan bir âlet yapmış oldu

Panik: Pan Yunan mitolojisinin gözde karakterlerinden biridir Gece-gündüz kırda-bayırda atlaya zıplaya dolaşıyordu Şakayı de pek sever yolda geçenlerin önüne ansızın çıkmaya bayılırdı Böylece umulmayan bir anda kaval çalarak önüne çıkan Pan’ı gören yolcu ister istemez ‘pan’iğe uğruyordu Çünkü mitolojiye göre elleri ve vücudu insanınki gibi olan Pan’ın ayakları kulakları ve kafası keçininki gibiymiş

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com