Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atatürk, ilkeleri, laiklik

Atatürk İlkeleri (Laiklik) Nedir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Laiklik devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil akla ve bilime dayandırılmasıdır Kısaca din işleri ile devlet işlerinin ayrı yürütülmesidir
Laiklik ilkesinde temel hedef inanç özgürlüğü sağlanmasıdır Herkes istediği inanca sahip olabilir ve bu inancın gereklerini yapabilir
Atatürk’e göre dine saygı inanan kişinin haklar saygının bir sonucudur Atatürk dine karşı olmadığı gibi gerçek dindara da karşı değildir O dinin çıkarlar için kullanılmasına karşı çıkmıştır Atatürk “Din lüzumlu bir müessesedir Dinsiz milletin devamına imkan yoktur Din vardır lazımdır Temeli sağlam bir dinimiz vardır” diyerek dinin hayatımızdaki yerini belirtmiştir

Uyarı: Laiklik ilkesi doğrultusunda
* Saltanatın kaldırılması
* Halifeliğin kaldırılması
* Tevhid-i Tedrisat (eğitim – öğretimin birleştiril*mesi) Kanunu’nun çıkarılması
* Tekke zaviye ve türbelerin kapatılması
* İbadet yerleri dışında dinsel kıyafet sembol ve işaretlerle dolaşılmasının yasaklanması
* Medeni Kanun’un kabul edilmesi
* Ekonomi hukuk eğitim ve sosyal yaşam gibi her alanda dinden kaynaklanan uygulamala*ra son verilmesi
* 1928de anayasadan “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dini İslâm’dırmaddesinin çıka*rılması
* 1937′de anayasaya Türk Devleti’nin laik oldu*ğu ifadesinin eklenmesi
gibi inkılaplar ve çalışmalar yapılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com