Osmanlıda Vakıf Sistemi Nasıldı? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlıda Vakıf Sistemi Nasıldı?Osmanlıda Vakıf Sistemi Nasıldı? Vakıf kişinin mal varlığının bir bölümün hayır işleri için bağışlamasına denir![]() Vakıf arazi gelirleri cami han hamam medrese gibi sosyal hizmetlere ve hayır kurumlarının masraflarına ayrılan topraklardır![]() Vakıf sistemi Karahanlı Gazneli ve Selçuklu devletlerinde de görülmüştür Türk-İslam devletlerinde sosyal devlet anlayışı hakimdi Osmanlı Devleti döneminde eğitim sağlık kültür ve bayındırlık alanlarında vakıflar önemli bir yer tutar![]() Vakıflar devlet tarafından desteklenir aynı zamanda devletin gözetiminde bulunurdu ![]() Vakıflar Osmanlı topraklarında kent ve kasabaların gelişmesinde önemli bir yer tutar ![]() Ulaşım ticaret taşımacılık alanlarında şehirler önemli derecede gelişmiştir![]() Halkın her türlü gereksinimini karşılayan vakıflar eğitim-öğretim kurumları hastane kütüphane imaret gibi yapıların giderlerini karşılamıştır![]() 16 yy’dan sonra vakıflar yönetim ve adalet alanlarındaki bozulmaların etkisiyle önemini kaybetmeye başlamıştır Kanunlara aykırı bir şekilde vakıfların kişilere dağıtılması vakıflan amaçlarından sapmasına neden olmuştur![]() 1836 yılında II Mahmut vakıf sistemini kaldırarak Evkaf Nezaretini(bakanlığı) kurmuştur![]() HİÇ BİTMEYEN DESTEK-VAKIF
-Toplumda çoğulcu ve özgürlükçü demokrasinin yerleştirilmesi ![]() -İsanlara emeğe ve doğaya saygı çerçevesinde insanların düşünce anlayışını geniş alanlara yayma-Eşrtlik dayanışma adalet dürüstlük gibi de*ğerlerin tüm topluma benimsetilmesi![]() -Sosyal devlet anlayışının ve demokrasinin gelişmesi için çalışma yapmadır ![]() Günümüzde Türkiye’de;
|
|
|
|