Osmanlı’Da Eğitim Kurumları Nasıldı? |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlı’Da Eğitim Kurumları Nasıldı?Osmanlı’da Eğitim Kurumları Nasıldı? Sıbyan Mektebi: Şimdiki İlköğretim kurumlarıdır Hemen her mahallede bulunurdu Okuma-yazma öğretilen okullardır Günümüzdeki ilkokul seviyesinde eğitim verirdi Medrese: Medreseler orta ve yükseköğretim kurumlarıydı Padişahlar vezirler ve varlıklı kimseler tarafından yaptırılırdı İstanbul’un en büyük medreseleri Fatih ve Kanuni dönemlerinde yaptırıldı Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Sahn-ı Seman Medresesi ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Sahn-ı Süleymaniye Medresesi dönemin ünlü medreseleriydi Bu medreseler zamanın üniversiteleri niteliğindeydi Medreselerde İslami bilimler (Kur’an kelam hadis tefsir fıkıh) ve pozitif bilimler (matematik astronomi tıp tarih coğrafya vb) ler okutulurdu Medreselerden mezun olanlar kadı kazasker müftü müderris vb olurlardı Medreselerde veren öğretmenlere “müderris” denirdi NOT: İlk Osmanlı medresesi Orhan Bey tarafından İznik’te yaptırıldı Enderun: Saray Okulu da denirdi II Murat zamanında kuruldu Enderun’a Acemioğlanlar Ocağı’nda yetişen zeki ve yetenekli olan devşirmeler alınırdı Burada yetiştirenler devlet adamı olarak sarayda görev yaparlardı |
|