Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğitim, kurumları, nasıldı, osmanlı’da

Osmanlı’Da Eğitim Kurumları Nasıldı?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı’Da Eğitim Kurumları Nasıldı?

Osmanlı’da Eğitim Kurumları Nasıldı?

Sıbyan Mektebi: Şimdiki İlköğretim kurumlarıdır Hemen her mahallede bulunurdu Okuma-yazma öğretilen okullardır Günümüzdeki ilkokul seviyesinde eğitim verirdi
Medrese: Medreseler orta ve yükseköğretim kurumlarıydı Padişahlar vezirler ve varlıklı kimseler tarafından yaptırılırdı İstanbul’un en büyük medreseleri Fatih ve Kanuni dönemlerinde yaptırıldı Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan
Sahn-ı Seman Medresesi ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Sahn-ı Süleymaniye Medresesi dönemin ünlü medreseleriydi Bu medreseler zamanın üniversiteleri niteliğindeydi Medreselerde İslami bilimler (Kur’an kelam hadis tefsir fıkıh) ve pozitif bilimler (matematik astronomi tıp tarih coğrafya vb) ler okutulurdu Medreselerden mezun olanlar kadı kazasker müftü müderris vb olurlardı Medreselerde veren öğretmenlere “müderris” denirdi
NOT: İlk Osmanlı medresesi Orhan Bey tarafından İznik’te yaptırıldı
Enderun: Saray Okulu da denirdi II Murat zamanında kuruldu Enderun’a Acemioğlanlar Ocağı’nda yetişen zeki ve yetenekli olan devşirmeler alınırdı Burada yetiştirenler devlet adamı olarak sarayda görev yaparlardı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com