Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1920, edilmesi16, istanbul’un, işgal, mart, resmen

İstanbul’Un Resmen İşgal Edilmesi(16 Mart 1920)

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İstanbul’Un Resmen İşgal Edilmesi(16 Mart 1920)

İstanbul’un Resmen İşgal Edilmesi(16 MART 1920)
  • Başlangıçta İstanbul’da toplanacak olan Meclis-i Mebusan’a itilaf devletleri karşı çıkmamıştı
  • Çünkü bu meclisi kendi amaçları doğrultusunda kullanabile*ceklerini düşünüyorlardı
  • Böylece Anadolu harekatını sonuçsuz bırakmak istiyorlardı
  • Ancak son Osmanlı Meclis-i Mebusanından tam bağımsızlık anlamına gelen Misak-ı Milli kararlarının çıkması üzerine iti*laf devletleri Meclis-i Mebusan’ı dağıttılar ve İstanbul’u res*men işgal ettiler (16 Mart 1920)
  • Mebusların bir kısmı Malta’ya sürgüne gönderilirken bir kısmı da Anadoluya kaçabildi
  • İşgalden sonra itilaf devletleri şu bildiriyi yayınladılar
  • İşgal geçicidir
  • Amaç padişah ve halifeyi korumaktır
  • Herkes İstanbul’dan verilecek emirlere uymak zorundadır
  • Anadolu’da isyan çıkacak olursa İstanbul Türklerin elinden alınacaktır
İşgalden sonra Temsil Heyeti de bazı kararlar ve tedbir*ler aldıÖnemlileri şunlardır:
  • İstanbul ile telefon ve telgraf görüşmelerinin kesilmesi
  • İstanbul’a para ve mal gidişi durdurulacak
  • Anadoluda bulunan itilaf devletleri subayları tutuklanarak si*lahları alınacaktır
  • Anadolu’da Temsil Heyeti dışında herhangi bir makamın sö*zünü dinleyen olursa cezalandırılacaktır
  • İstanbul’un işgali ve Meclis-i Mebusan’ın dağıtılması iki olumlu gelişmeyi beraberinde getirmiştir
1 TBMM‘nin açılması için uygun bir zemin oluştu ve yeni bir meclis gerekli hale geldi
2 Mustafa Kemal Milli Mücadeleyi padişah adına da yürüt*tüğünü söyleme imkanı buldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com