|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| anlatım, bozukluğu, nedenleri, nediranlatım |
Anlatım Bozukluğu Nedir?-Anlatım Bozukluğu Nedenleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anlatım Bozukluğu Nedir?-Anlatım Bozukluğu NedenleriAnlatım Bozukluğu Nedir?-Anlatım Bozukluğu Nedenleri Kişi amacını söz veya yazıyla anlatmak için önce düşüncelerini belirler düzenler;sözcükleri seçer sıraya koyar; cümleler kurar Bu düzen konuşurken çoğu kez ken-diliğinden işler Yazarken uzun uzun düşünme uygun sözü ve biçimi bulma araş-tırma olanağı vardır Yine de çoğu kez duyguları düşünceleri daha etkili anlatabil-mek için gereksiz tekrarlar yersiz sözcükler bozuk cümleler anlatımı doldurur![]() Kuşkusuz anadilini iyi öğrenememek anadili bilincini kazanamamışolmak an-latım bozukluklarının en önemli nedenidir ![]() Özellikle gençlerin dilinde şoke olmak gümlemek yolunu bulmak araklamak kazıkla-mak ineklemek![]() ![]() gibi argo sözcükler gereğinden fazla kullanılmakta ve gittikçe çeşit-lenerek artmaktadır ![]() Daha çok konuşmada görülen bölge ağızlarına ait özelliklerin birçok öğrencide ya- zıda da görüldüğü dikkat çekmektedir: mahsustan savul (sağol) lefha (levha) bastırma(pastırma) moderin heşte üzülmen arabaynan bunnardan dinnendim boşanan kadroya![]() diyerekten bitaki bissürü![]() ![]() gibi![]() Yani şey yahu tabii durum olay vaziyet fayda ve yarar çağdaşuygarlık ve medeniyet ço-cukların terbiye ve eğitimi açık ve net gibi sık sık kullanılan ve anlatımı bozan sözler![]() Türkçenin çok zengin olan söz dağarcığının iyi kullanılamadığınıgöstermektedir![]() |
|
|
|