Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dil, dile, edebiyat, etkisi, için, midiredebiyatın, önemli

Edebiyat Dil İçin Önemli Midir?-Edebiyatın Dile Etkisi

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Edebiyat Dil İçin Önemli Midir?-Edebiyatın Dile Etkisi

Edebiyat Dil İçin Önemli midir?-Edebiyatın Dile Etkisi

Bilimlerdeki gelişmeler doğal olarak her bilimin sınırlarının ve uğraş konularının ayrılması sonucunu doğurmuştur Bu süreç gerçekte öteden beri edebiyatın sahip olduğu temel niteliklerin hem başka bilimler karşısında hem de kendi içinde daha iyi anlaşılmasına yardım etmiştir İnsanla ilgili türlü düşünce ve olguların yalnızca aktarılması noktasında kalan çabalar gerçek edebiyatın varlığı için yeterli değildi Çünkü insanıbir biçimde ilgilendiren bir konunun edebiyattan başka sosyoloji hukuk psikoloji gibi daha birçok alanda da ele alınmasımümkündü Öyleyse edebiyatın bu alanlardan farklı bir yönü olmalıydı Onun temel niteliği başka alanlarca da ortaklaşa işlenebilecek bir konuyu onların sahip olmadığı bir bakıma olmamasıgereken bir dilin süzgecinden geçirerek sunmasıdır Demek oluyor ki edebiyatın temel belirleyicisi dildir Daha açık bir söyleyişle dilin edebiyata özgü kullanılışıdır Buradan hareketle her bilim ve sanat dalının kendi biçim ve özüne uygun bir dilinin olduğu sonucuna varırız Matematik dili felsefe dili tıp dili resim dili gibi
Edebiyatı başka alanlardan farklıyapan “dil”in edebiyata katkısını kavrayabilmek için edebiyatla bilimler arasında küçük bir karşılaştırma yapılabilir Bilimler somut gerçeğin peşindedir ve kendi dillerinin sembolleri olmasına rağmen genellikle sembolik olmayan bir dil kullanırlar Bu dil bilimsel verilerin hiç olmazsa aynı alanın bilim adamlarınca aşağı yukarı aynı biçimde anlaşılmasına yardım eder Oysa edebiyat metinlerinde kullanılan dil insanda heyecan coşku ve estetik bir haz meydana getirme amacındadır Böylece edebiyat eserlerinde gerçeğe bağlı kalmak değil edebiyat türlerine göre değişen oranlarda adeta gerçeği “yeniden üretmek” söz konusu olur Gerçek edebiyat ürünleri de gerçeğin bu “yeniden üretim” aşamasında ortaya çıkarlar Artık bu noktada bilimsel anlamdaki “nesnel gerçeklik”ten değil edebiyata özgü “edebî gerçeklik”ten söz edilebilir Demek oluyor ki bilimlerde gerçeğe bağlı kalan bir dil bilimsel çabayı değerli yaparken; edebiyatta gerçeği sanatkârın algılama biçimine göre aktaran bir dil edebiyatın temel niteliğini oluşturuyor Bu nedenle edebiyat metinlerinde bir konunun yalnızca bir problem olarak edebiyat metnine taşınmış olması yeterli değildir
Dil edebiyatta belirleyici bir öge olduğuna göre dili ölçü alarak edebiyatın tanımını

yapabiliriz:

Edebiyat bir duygunun bir düşüncenin bireysel ya da evrensel plânda bir olgunun kısaca insanın kendisi ve çevresiyle ilgili olabilecek her şeyin insanda heyecan ve güzellik duygusu uyandıracak nitelikteki bir dil yardımıyla sözlü ve yazılı olarak ortaya konulmasıdır
Bu durumda dil edebiyatın bir malzemesi değil edebiyata malzeme konumundaki her türlü konunun en ileri derecede işlenmesini sağlayan etkili bir anlatım aracıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com