|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anonim, halk, nediranonim, özellikleri, şiiri |
![]() |
Anonim Halk Şiiri Nedir?-Anonim Halk Şiiri Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anonim Halk Şiiri Nedir?-Anonim Halk Şiiri ÖzellikleriAnonim Halk Şiiri Nedir?-Anonim Halk Şiiri Özellikleri Anonim Halk Şiiri Nazım Biçimleri: 1 - MÂNİ:Halk şiirinde en küçük nazım biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mânilerin ilk iki dizesi uyağı doldurmak ya da temel düşünceye bir giriş yapmak için söylenir ![]() ![]() ![]() Le beni eyle beni İpek yorgan düreyim Elekten ele beni Aç koynuna gireyim Alacaksan al artık Açıldıkça ört beni Düşürme dile beni Var olduğun bileyim Birinci dizesi yedi heceden az olan mâniler de vardır ![]() ![]() Bugün al Sürüne Yârim giymiş bugün al Madem çoban değilsin Şâd edersen bugün et Ardındaki sürü ne Can alırsan bugün al Ben bir körpe kuzuyum Al kat beni sürüne Beni böyle yandıran Sürüm sürüm sürüne 2- TÜRKÜ: Türlü ezgilerle söylenen anonim Halk şiiri nazım biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() türkü iki bölümden oluşur ![]() ![]() İkinci bölüm ise bentlerin sonunda yinelenen nakarattır ![]() ![]() türküler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Söğüdün yaprağı narindir narin İçerim yanıyor dışarım serin ( bent ) Zeynep’i bu hafta ettiler gelin Zeynebim Zeynebim anlı Zeynebim Üç köyün içinde şanlı Zeynebim (nakarat ) Halk Şiirlerinin Ortak Özellikleri: Halk şiirleri ![]() ![]() ![]() Ozanlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiirler ![]() ![]() ![]() ![]() Şu anda Yunus Emre ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DİVAN ŞİİRİNİN VE HALK ŞİİRİNİN ÖZELLİKLERİNİN ÖRNEKLERLE KARŞILAŞTIRILMASI Halk Edebiyatı • Halkın geleneksel dili ve zevkiyle oluşmuş sade bir dili vardır ![]() • Halk şiiri eski Türk şiirinin vezin ![]() ![]() ![]() Divan Edebiyatı • Divan Edebiyatı’nın dili Farsça ![]() ![]() ![]() • Divan şiiri ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|