Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arf, düşmesi, harfleri, kaynaştırma, nelerdir, ulama, ünlü

Arf,Ulama,Ünlü Düşmesi,Kaynaştırma Harfleri Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Arf,Ulama,Ünlü Düşmesi,Kaynaştırma Harfleri Nelerdir?

HarfUlamaÜnlü DüşmesiKaynaştırma Harfleri Nelerdir?

Harf: Ağzımızdan çıkan sesleri yazıda göstermek için kullanılan işaretlere HARF denir
Alfabemizde 29 harfin 8 i sesli (ünlü) 21 i sessiz (ünsüz) dür Sessiz harfleri sesli harfler yoluyla söyleyebilmekteyiz
Sesli harfler de kalın ve ince sesliler olmak üzere ikiye ayrılırlar:
Kalın Sesliler: a ı o u
İnce Sesliler : e i ö ü
Kaynaştırma Harfleri: Dilimizde sesli ile biten bir kelimeye sesli ile başlayan bir ek geldiğinde araya “y ş s n” harflerinden biri girer Bu harflere kaynaştırma hafrleri diyoruz Bu harfleri “yaşasın” kelimesinde geçen sessiz harflere bakarak kolayca anlayabiliriz
oku – y – acak ___ okuyacak
yaz – acak – s – ınız ___ yazacaksınız iki – ş – er ___ ikişer
kare – n – in ___ kareninÜnlü düşmesi: Dilimizde iki heceli bazı kelimeler belli ekler aldıklarında ikinci hecedeki ünlülerini düşürürler:
ağız
alın
beyin
karın Ağzını sonuna kadar açtı
Alnına ıslak bez koyunca ateşi biraz düştü
Şekildeki insan beynini inceleyiniz
Karnı çok acıkmış olmalı
Ulama: Dilimizde cümleler okunurken kelimelerin sonlarında bulunan sessizler kendilerinden sonra gelen kelimelerin ilk harfi sesli ise bu sesliye bağlanarak okunurlar
Emanet_eşeğin yuları gevşek olur
Geniş_ovayı seyre daldı
Elbisenin_ütüsü bozulmuş Emane – teğeğin yuları gevşek olur
Geni – şovayı seyre daldı
Elbiseni – nütüsü bozulmuş

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com