![]() |
Özne Yüklemden Oluşan Anlatım Bozukları (Örnekli Anlatım) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Özne Yüklemden Oluşan Anlatım Bozukları (Örnekli Anlatım)Özne Yüklemden Oluşan Anlatım Bozukları Özne ile yüklemin uyumsuzluğu cümlenin anlatımını bozar ![]() inceleyelim ![]() • Ayla ile Serap'ın anlatımında hem yanlışlar var hem de kitap diline hiç uygun değil ![]() "hiç uygun değil" yükleminin öznesi "Ayla ile Serap'ın anlatımı" olmalıdır ![]() • Meteor yağmurları her yıl düzenli olarak tekrarlar ![]() "bir şey" tekrarlamaz ![]() ![]() ![]() • Bu gibi olayları saymakla bitmez ![]() "bitmez" eyleminin öznesi "bu gibi olaylar" olmalıdır ![]() • O yıl eğlenceyi seven ne kadar öğrenciler varsa bu derslere ilgi gösterdi ![]() ![]() • Ellerime uğur böcekleri konuyorlar ![]() Cümledeki özne çoğul hayvan adı veya çoğul bitki adı olursa ![]() ![]() ![]() • Bacakları tutmuyor ![]() ![]() Cümledeki özne organ adlarından birini gösteren çoğul bir sözcükse yüklem tekil olur ![]() ![]() • İşlerimiz artık çoğaldılar ![]() Cümledeki özne eylem bildiren çoğul bir özneyse yüklem tekil olur ![]() ![]() • Kamyonların gürültüleri bütün sokağı kaplıyorlardı ![]() Özneleri çoğul cansız varlık olan cümlelerin yüklemi tekil olur ![]() ![]() • Saniyeler geçmek bilmiyorlardı ![]() Saat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki cümleyi inceleyin ![]() ![]() Haftanın en güzel günlerinden biridir cumartesi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|