|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, bozuklukları, cümlenin, kuruluşunda, yapılan |
![]() |
Cümlenin Kuruluşunda Yapılan Anlatım Bozuklukları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlenin Kuruluşunda Yapılan Anlatım BozukluklarıCümlenin Kuruluşunda Yapılan Anlatım Bozuklukları Dilde sesler bir araya gelerek sözcükleri ![]() oluşturur ![]() ![]() da anlatımı etkiler ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Cümleler duygu ![]() ![]() Kurduğumuz cümleler her zaman açık ve anlaşılır olmalıdır ![]() öğeler anlatılmak istenen amaca göre belirli bir düzen içinde sıralanır ![]() dizilişi amaca uygun olmazsa ya da cümle içinde bir sözcük eksik olursa cümle istediğini anlatamaz ![]() Aşağıdaki cümleleri inceleyelim ![]() • Burası bu tartışmanın ne yeri ne de zamanı ![]() "Burası bu tartışmanın yeri" olmayabilir ama "burası bu tartışmanın zamanı ![]() ![]() ![]() ![]() • Okulun onarımı üç ay içinde bitecek ve eğitime başlayacaktır ![]() Bitecek olan "okulun onarımı"dır ![]() ![]() İkinci cümlenin öznesi olan "okul" sözcüğü kullanılmadığı için cümlede anlatım bozukluğu vardır ![]() • O seni inandırmak için yalvarıyor ![]() ![]() İnandırmaya çalışan "o"dur ![]() ![]() ![]() dır ![]() ![]() • Senin bu işi yapacağına inanıyor ve bekliyorum ![]() "bekliyorum" yüklemi geçişli bir eylem olduğundan bir nesne ile kullanılması gerekirdi ![]() sözcüğünün de bulunması gerekirdi ![]() • Gençlerimizi sevmeliyiz ![]() ![]() "gençlerimizi" sözcüğü ![]() ![]() rimiz" sözcüğü "güvenmeliyiz" sözcüğüne nesne olamaz ![]() liyiz yüklemi bir dolaylı tümleçle birlikte kullanılmalıdır ![]() venmeliyiz" yükleminden önce "onlara" tümlecinin de bulunması gerekirdi ![]() • Dişçi çocuğun dişini çekip eve gönderdi ![]() "Dişçi çocuğun dişini çektikten sonra onu evine gönderdi" olmalıydı ![]() • Evin eşyaları boşaltıldı ve yakıldı ![]() Bu cümlede yakılan nedir? Ev mi yoksa eşyalar mı? Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluklarını gidermeye çalışın ![]() ![]() ![]() • Ayşe'yi çok sever ![]() ![]() • Bütün kitapların adı listeye yazıldı ve kütüphanedeki raflara yerleştirildi ![]() • Öğretmen sayısı çok olan bölgelerden alıp az olan bölgelere vereceğiz ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Olumlu ve olumsuz yargıların birlikte kullanıldığı cümlelerde yargıların birbirine karışmamasına dikkat etmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() fakat ![]() ![]() sıralı cümlelerde olumlu ve olumsuz yargıların birbirine karıştırıldığı olur ![]() Aşağıdaki cümleleri inceleyelim ![]() • Düşüncelerinde ısrarlı ama inatçı değildi ![]() "değildi" yüklemi "inatçı" sözüyle birlikte ![]() durumunda ![]() Düşüncelerinde ısrarlıydı ama inatçı değildi ![]() ![]() • Tereyağı tam sağlıklı ve yaşlı olmayan kimselerce yenmelidir ![]() "tam sağlıklı" ve "yaşlı olmayan" sözlerinden "sağlıksız" ve "genç" anlamla- rı çıkıyor ![]() Tereyağı tam sağlıklı ve genç kimselerce yenmelidir ![]() ![]() • Herkesin temiz olmasını ve yere hiçbir şey atılmasını istemiyorum ![]() Herkesin temiz olmasını istiyorum ve yere hiçbir şey atılmasını istemiyo- rum ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluklarını gidermeye çalışın ![]() • Çalışkan ama girişken bir öğrenci değildi ![]() • Peyniri az zeytini hiç yemem ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Türkçe'de sık karşılaşılan anlatım bozukluklarından biri de yardımcı eylem eksikliğinden doğan anlatım yanlışlarıdır ![]() yardımcı eylemlerin unutulması cümlede anlatım bozukluğuna yol açmaktadır ![]() Aşağıdaki cümleleri inceleyelim ![]() • Öğretmenlerin içinde bulunduğu koşullar tesbit ve bu koşullar eğitimi olumlu yönde geliştirecek biçimde düzeltilmelidir ![]() "tesbit" sözcüğünden sonra "etmek" yardımcı eyleminin "edilmeli" biçimi getirilmelidir ![]() • Öğrencilerimizi tebrik ve hepinizin adına teşekkür ederim ![]() getirilmeli ![]() getirilerek cümledeki dolaylı tümleç eksikliği de giderilmelidir ![]() • Okullardaki eşyayı tahrip ve onlara zarar verenler disiplin kuruluna verilir ![]() "tahrip" sözcüğünden sonra "etmek" yardımcı eyleminin "eden" biçimi getirilmelidir ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Bir cümle içinde sözcükler ![]() karışıklığı ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki cümleleri inceleyelim ![]() • Ali'nin sınıf başkanlığı otuza karşı ![]() ![]() Bu cümleye göre Ali'nin başkanlığı oniki oyla reddedilmiş oluyor ![]() anlatılmak istenen otuz oyla reddedildiğidir ![]() • Çırılçıplak gazetecilere yakalanan sanatçı ateş püskürdü ![]() "Çırılçıplak" olan "gazeteciler" mi yoksa "sanatçı" mı? Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluklarını gidermeye çalışın ![]() • Haberlerde tekrar tekrar yıkılan köprüleri izledim ![]() • Bütün gün bomboş evde oturdum ![]() • Su gibi içkiler içiliyor ![]() ![]() • ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Henüz bu dersin sağladığı yararlar öğrencilerimize tam olarak yansımış değil ![]() • İzinsiz inşaata girilmez ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Özne ile yüklemin uyumsuzluğu cümlenin anlatımını bozar ![]() inceleyelim ![]() • Ayla ile Serap'ın anlatımında hem yanlışlar var hem de kitap diline hiç uygun değil ![]() "hiç uygun değil" yükleminin öznesi "Ayla ile Serap'ın anlatımı" olmalıdır ![]() • Meteor yağmurları her yıl düzenli olarak tekrarlar ![]() "bir şey" tekrarlamaz ![]() ![]() ![]() • Bu gibi olayları saymakla bitmez ![]() "bitmez" eyleminin öznesi "bu gibi olaylar" olmalıdır ![]() • O yıl eğlenceyi seven ne kadar öğrenciler varsa bu derslere ilgi gösterdi ![]() ![]() • Ellerime uğur böcekleri konuyorlar ![]() Cümledeki özne çoğul hayvan adı veya çoğul bitki adı olursa ![]() yüklemi tekil olur ![]() ![]() • Bacakları tutmuyor ![]() ![]() Cümledeki özne organ adlarından birini gösteren çoğul bir sözcükse yüklem tekil olur ![]() ![]() • İşlerimiz artık çoğaldılar ![]() Cümledeki özne eylem bildiren çoğul bir özneyse yüklem tekil olur ![]() dı" sözcüğü kullanılmalıdır ![]() • Kamyonların gürültüleri bütün sokağı kaplıyorlardı ![]() Özneleri çoğul cansız varlık olan cümlelerin yüklemi tekil olur ![]() du" sözcüğü kullanılmalıdır ![]() • Saniyeler geçmek bilmiyorlardı ![]() Saat ![]() ![]() ![]() ![]() öznelerin yüklemi tekil olur ![]() ![]() Aşağıdaki cümleyi inceleyin ![]() ![]() Haftanın en güzel günlerinden biridir cumartesi ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Türkçenin özellikle sözlü anlatımında düşünme hatalarından doğan anlatım bozuklukları da görülmektedir ![]() ![]() • Otomobilin bagajından bir kamyon dolusu silah çıktı ![]() (Otomobilin bagajına bir kamyon dolusu silah sığmaz ![]() • Aşağıya indiğimizde arabamızı çalınmış olarak bulduk ![]() (Araba ya vardır ya da yoktur ![]() ![]() • Bir koltukta ölü olarak uyanmak istemiyorum ![]() (Öldükten sonra uyanmak mümkün değildir ![]() • Bu yılki salgın hastalıkta hayvan ölümü sayısı 275 olarak gerçekleşti ![]() (275 sayısı ![]() ![]() ![]() • Bütün bildiklerimi ve bilmediklerimi oğluma öğretmek istiyorum ![]() (Bildiklerimizi öğretebiliriz ama bilmediklerimizi öğretemeyiz ![]() • Bugün yapılan antrenmanda iki futbolcu arasında sözlü bir tartışma geçti ![]() (Antrenman sırasında ![]() tır ![]() ![]() • İlk kez gerçekleşen gösteriye katılım rekor düzeydeydi ![]() (İlk kez yapılan bir gösteriye gelen izleyici sayısının ![]() madığı bilinemez ![]() • Yangında ihmal var ![]() ![]() ![]() ihmali sözkonusu olabilir ![]() Özet Okullarımızdaki anadili eğitiminin temel amacı öğrencilerin okuduklarını ![]() doğru anlayabilmelerini; duygu ![]() sağlamaktır ![]() ![]() ![]() sorunları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sözcük kıtlığı yüzünden yazı içinde ![]() yaparlar ![]() ![]() Öğrencilerin anlatımlarını düzeltmek ve zenginleştirmek için öncelikle onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ![]() ![]() ![]() ![]() anlatmak istediğini amacına uygun bir biçimde dile getirebilen bireylerin başarısında güzel ![]() doğru ![]() ![]() ![]() Ayrıca dilde; ihmalin ![]() ![]() kolay düzeltilemez ![]() • Her sözcüğün yazılışıyla birlikte doğru söylenişi de kavranmalıdır ![]() • Sözlük ve yazım kılavuzu kullanma alışkanlığı kazanılmalıdır ![]() • Çoğunlukla yaşayan Türkçedeki sözcükler kullanılmalı; eski ![]() tunamamış sözcükler üzerinde ısrar edilmemelidir ![]() • Türkçede tam karşılığı bulunduğu halde dilimize girmiş olan yabancı dillere ait söz- cükler kullanılmamalıdır ![]() • Yazılı ve sözlü anlatımda duru ![]() ![]() Değerlendirme Soruları Aşağıdaki soruların yanıtlarını seçenekler arasından bulunuz ![]() "Eylem adlarının çoğulları özne olduğunda yüklem tekil olur ![]() 1 ![]() A ![]() ![]() B ![]() ![]() C ![]() ![]() D ![]() ![]() E ![]() ![]() 2 ![]() ![]() giderilebilir? A ![]() ![]() B ![]() ![]() C ![]() ![]() D ![]() ![]() E ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki cümlede anlatım bozukluğuna neden olan aşağıdakilerden hangisidir? A ![]() ![]() B ![]() ![]() C ![]() ![]() D ![]() ![]() E ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Yukarıdaki cümlede anlatım bozukluğuna neden olan aşağıdakilerden hangisidir? A ![]() ![]() B ![]() ![]() C ![]() ![]() D ![]() ![]() E ![]() ![]() 5 ![]() bozukluğuna neden olan hangi sözcüktür? A ![]() B ![]() C ![]() D ![]() E ![]() Yararlanılan ve Başvurulabilecek Kaynaklar Aksan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aksoy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aksoy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altan ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|