Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlamları, birbirine, karıştırılan, nelerdir, sözcükler

Anlamları Birbirine Karıştırılan Sözcükler Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bu tür yanlışlar sesçe birbirine yakın sözcüklerin karıştırılmasından doğmaktadır
Aşağıdaki cümleleri inceleyelim
• Bu iki sözcüğü birbirine karıştırıyoruz Oysa aralarında küçük de olsa bir ayrıntı vardır
ayrıntı(=teferruat detay) Bu cümlede ayrım (=fark) sözcüğü kullanılmalıdır
• Mahalleler birbirine yaklaşık olarak kurulmuştu ="yakın" sözcüğü kullanılmalıdır
• Almanya'dan öğretim durumumu gösteren bir belge istiyorlar Öğretim (=öğretme) eylemidir Bu cümlede öğrenim (=öğrenme) eylemi olmalıdır
• Onların azımsadığı genç edebiyatçılar çok başarılı oldu ="küçümsediği" sözcüğü kullanılmalıdır
• Başkanın konuşması bütün ülkede olumlu tepkiler yarattı tepki (=bir olaya bir güce karşı geri tepme) Bu cümlede "etki" sözcüğü kullanılmalıdır
• Çekimserliği yüzünden hiç hakkını arayamaz ="çekingenliği" sözcüğü kullanılmalıdır
• Çocuğun bütün vücudunu büyük büyük yaralar kapsamıştı kapsamak (=içine almak) Bu cümlede kaplamıştı" sözcüğü kullanılmalıdır
Birbiriyle karıştırılan sözcüklerin bazıları da şunlardır:
mahsur : kuşatılmış
mahzur : engel
mütehassıs : uzman
mütehassis : duygulu
mütevâzî : paralel
mütevazı : alçak gönüllü
portre : insan resmi
porte : bir işin genişlik ve önem derecesi
rekâbet : binme
rekabet : rakiplik
yönetmenlik : "yönetmen"lik mesleği
yönetmelik : tüzük
vâris : mirasçı
varis : toplardamar genişlemesi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com