|  | Yan Anlam Nedir?-Yan Anlam Hakkında |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Yan Anlam Nedir?-Yan Anlam HakkındaYan Anlam Nedir?-Yan Anlam Hakkında Temel anlamıyla bağlantılı olarak zamanla ortaya çıkan değişik anlamlara yan anlam denir  Sözcüğün Gerçek Anlamının dışında  ancak Gerçek Anlamıyla az çok yakınlık taşıyan yeni anlamlar kazanması yan anlamı oluşturur  Bir sözcüğün yan anlam kazanmasında genellikle yakıştırma ve benzerlik ilgisi etkili olmaktadır  meselâ “göz” dendiğinde akla ilk gelen  kelimenin temel anlamı olan organ adıdır  Ama “iğnenin gözü”  “çantanın gözü”  masanın gözü” tamlamalarındaki anlamlar benzetme yoluyla kazandırılmış yeni anlamlardır  Bunlara da yan anlam denir   meselâ  “düşmek” kelimesi “Meyveler tek tek yere düştü” cümlesinde temel anlamda; “Çocuğun pantolonu düşüyordu”  “Bu yılın ilk karı düştü” ve “Kavakların gölgesi yola düştü” cümlelerinde yan anlamdadır   Beşiktaş sırtlarına ağaç dikiyorlar  (arka taraf) Gülün tomurcukları sabahleyin patlamış  Uçağın kanadı havada parçalanmış  Başı kırık bir çiviyi sökmeye uğraşıyor  Bu dalda başarılı olabileceğimi sanıyorum  Köprünün ayağına bomba koymuşlar  Şişeyi boğazına kadar doldurdu  Kapının kolunu kırınca babamdan azar işittim  Benim yetiştirdiğim öğrenciler daha başarılı  Yokuşun başına kadar koştuk  Somutlaşma ve soyutlaşma: Dilimizde kelimeler sadece bir anlamda kullanılamaz  Yani bir kelime birden fazla yerde ve çok farklı anlamlarda kullanılabilir  Onun için somutlaşma ve soyutlaşma  dilimizdeki kelimeler için her zaman mümkündür  somut anlamıyla “geçilen yer” demek olan “yol” kelimesi “yöntem  metot” anlamına gelerek soyutlaşmıştır   Yakıştırmaca: Kendi adı olmayan ya da adı olduğu hâlde bilinmeyen varlıklar çeşitli özellikleri nedeniyle uygun olan kelimelerle adlandırılır  Buna yakıştırmaca denir  Uçağın kanadı  masanın gözü  ayakkabının burnu vb | 
|   | 
|  | 
|  |