![]() |
De Bağlacı Nasıl Yazılır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() De Bağlacı Nasıl Yazılır?De bağlacı nasıl yazılır? Her zaman kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı ve “de ![]() ![]() ![]() ![]() “ya” ile birlikte kullanıldığında da ayrı yazılır: “ya da” İsimlerden sonra da kullanılabilir ![]() ![]() Kelimenin son hecesine kalınlık-incelik bakımından uyar ![]() Ama ünsüz uyumuna bağlı değildir ![]() ![]() ![]() Vurgulanarak okunur ![]() Gölgende ban da bana da yer ver ![]() Ateşten kızaran bir gül arar da Gezer bağdan bağa çoban çeşmesi ![]() Bu soruyu Ali de mi bildi? Sorsan da söylemem ![]() Çalış da çalış… Büyüyecek de bana bakacak ![]() Çalışıp da kazanacaksın ![]() Alacak ya da [3] almayacak ![]() “de” bağlacının ve “de” bulunma durum ekinin yazımı: “de” “da” bağlacı da tıpkı “ki” bağlacı gibi ayrı bir sözcük olduğu için daima ayrı yazılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Kitap da alacağım ![]() *Sen de onun gibisin ![]() Görüldüğü gibi bağlaç olan “de ![]() ![]() *Sende bir şeylerim kaldı ![]() *Onu otobüste gördüm ![]() Görüldüğü gibi bulunma durum eki cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısı bozuluyor ![]() Önemli uyarı: Bağlaç olan “de ![]() ![]() ![]() *Sana kazak ta alacağım ![]() *Sana kazak da alacağım ![]() Ayrıca bağlaç olan “de ![]() ![]() *Bize Ahmet’de gelecek ![]() *Bize Ahmet de gelecek ![]() |
![]() |
![]() |
|