|  | Fabl Nedir? Fabl Örnekleri |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Fabl Nedir? Fabl ÖrnekleriFabl Nedir? Fabl Özellikleri Nelerdir? Bir tür küçük öyküdür  Olaya dayalı bir anlatımı vardır  Hayattan alınan küçücük kesitler  hayvanlar ya da bitkiler arasında geçmiş gibi anlatılır  Bugün daha çok çocuk edebiyatında yer alan fablların  toplumu eğitici; örneklendirme ile kötü davranışlardan caydırıcı özelliği ile eskiden büyükleri eğitmede de kullanıldığı sanılmaktadır  Fabllerde soyut konular  olay plânıyla hem somutlaştırılarak hem de hareket kazandırılarak işlenir  Olaylar bizi güldürürken eğitir  İnsanlar arasında geçen iyi-kötü  cesur-korkak  dürüst-ikiyüzlü  gözü tok-aç gözlü    vb  çatışmalar; bu niteliklerin yakıştırıldığı hayvan kahramanlar arasında geçmiş gibi gösterilir  Fablin de dört ögesi vardır; kişiler  olay  zaman  yer  Fabl'da Kişiler: Fablin konusu olan olay  kişileştirilmiş en az iki hayvanın başından geçer  Bunlardan biri iyi ahlâklı bir tipi  diğeri kötü ahlâklı bir tipi canlandırır  Fablde ikinci derecede kişiler çok azdır  bazen yoktur  Kişi betimlemesi yoktur  Kahramanlar arasında tilki varsa biz onu kurnaz insan yerine koyarız; arslan varsa cesaretine güvenen biri yerine koyarız  Kısa olay bile bütün yönleriyle değil  yalnızca fable konu olan yönüyle tanımlanır  Derinlemesine duygu çözümlemelerine yer verilmez  Fabllerde bir de anlatıcı kişi vardır  Bu kişinin de betimlemesi yapılmaz  cinsiyeti verilmez  Anlatıcı kahramanları izler  dersini alır  Böylece dinleyen ile aynı görüşü paylaşır  Fabl'da Olay: Fablin konusu insan başına gelebilecek her hangi bir olaydır  Olay  kahramanın eyleme dönüşmüş beğenme  istek  özlem  öfke  korku    gibi tutkuya dönüşmüş duygularından doğar  Fablin gövdesini bir olay oluşturur  asıl önemli olan fablin anlatılış nedenidir  Buna "ders" denir  Fabl plânı dört bölümdür: Serim  düğüm  çözüm  öğüt  Serim: Olayın türüne  çıkarılacak derse göre kişileştirilmiş hayvanlar veçevre tanıtımının yapıldığı bölümdür  Düğüm: Olay o çevrede verilmek istenen derse göre gelişir  Kısa ve sıkkonuşmalar vardır  Hemen birkaç konuşma ile olay düğümlenir Çözüm: Olay beklenmedik bir sonuçla biter  Fablin en kısa bölümüdür  Öğüt: Ana fikir bu bölümde öğüt niteliğinde verilir  Bu bölüm kimi zaman başta  kimi zaman sondadır  Kimi zaman da sonuç okuyucuya bırakılır  Fabl'da Yer: Tasvir yapılmaz fakat çevre çok iyi verilmelidir: Orman  göl kenarı  yol    gibi  Olayın geçtiği yer olayla birlikte değişebilir  Fabl'da Zaman: Her olay gibi fabldeki olay da bir zaman diliminde geçer  Kronolojik zaman kullanılır  Dünyanın en ünlü fabl yazarları Ezop ve Jean de La Fontaine'dir  Ezop'un fablları İ  Ö  300 yılında derlenerek yazıya geçirilmiştir  ABD'li James Thurber ve İngiliz George Orwell çağdaş fabl yazarlarıdır  Fablı ilk olarak yazanlar Hititlerdir  Hititler fablları taş tabletlere yazıp resimliyorlardı  Fabl Özellikleri Nelerdir?  İnsanlar arasında cereyan eden olayları hayvanlar bitkiler ya da cansız varlıklar arasında geçiyormuş gibi göstererek bu yolla insanlara ahlak ve ibret dersi vermek örnek göstermek ya da bir düşünceye güç kazandırmak isteyen bir çeşit masaldır    Teşhis ve intak sanatları üzerine kurulmuştur    En önemli bilinen kişileri Beydeba  Ezop ve La Fontaine'dir   Türkiye'de ise Ahmet Mithat Efendi ve Şinasi'dir    Dünya edebiyatında ilk ve önemli fabllar Hint yazarı Beydeba'ya aittir  Beydeba'nın fablları Kelile ve Dimne adlı bir eserde toplanmıştır    Türkçedeki ilk örneği 'Harname' (Şeyhi)dir    Fabllar manzum (şiir) veya nesir (düz yazı) biçiminde yazılabilirler  FABL ÖRNEKLERİ Keçi Can Pazarında Keçiciğin aklı bir karış havada ya  sürüsünü bir yana bırakmış  bir başına otlaya otlaya çekip gitmiş  Hain koca kurt  kaçırır mı; hemen görmüş keçiciği: "Heh  işte ağzıma lâyık bir lokma  Yaşasın!" demiş  Keçicik  bakmış can pazarı  Hiç kurtuluş murtuluş yok: "Eh  n'apalım  demek kaderimizde sana yem olmak varmış kurt  " demiş  "Madem ölüm kapıya geldi  bari bana biraz kaval çal ki  neşeleneyim  kendimi unutup öyle öleyim   "Kurt  "Son isteği zavallının    "demiş  Bulmuşbir kaval  füyt füüyt çalmaya başlamış  Kurt çalmış  keçicik  oynamış  Derken ötelerden kaval sesini alan köpekler koşturmuşlar; gelmişler  kurdu önlerine düşürüp bir güzel kovalamışlar  Kaçmadan önce  kurt  durumu anlayıp oyuna geldiğini sezinlemiş: "Suç sende değil bende  Neme gerekti benim kaval çalmak  neme gerekti bana köçekli kurban!" demiş  Zamansız bir işe kalkışmanın sonu budur  Ölçmeli  biçmeli adımını ona göre atmalı  Tersi oldu mu  işte böyle Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurundan olursun  (Aisopos  Ezop Masalları  Tarık Dursun K  Mayıs 1981  ) Horoz ile Tilki Görmüş geçirmiş  anasının gözü bir horoz Tünemiş bir ağacın dalına  Kurnaz tilki  sesini yumuşatarak  ona Dedi ki: "Kardeşçiğim  artık dostuz; Barış oldu hayvanlar arasında  Müjde getirdim sana  in de bir öpüşelim; Ama Allah aşkına oyalanma; Çünkü bilirisin ya  başımdan aşkım işlerim  Oysaki siz serbestsiniz daima  İşleri düşünemeye bilirsiniz; Hem artık siz yardım da ederiz  Ama  kuzum  in de aşağıya bir Doya doya öpeyim gözlerinden" "Kardeşim" dedi horoz  "Bu mutlu haberinden Daha güzel bir haber almazdım şüphesiz  Bu nefis Bu mutlu haberinden  Üstelik bunu senden öğrenmekle Sevincim iki kat oldu  Ama  dur hele  Bunu müjdelemek için olacak  Bak iki tazı geliyor koşarak" Hızlı da koşuyorlar; haydi ben ineyim de Hep birden öpüşelim tazılar geldiğinde  "Hoşça kal " dedi tilki  "Yolum biraz uzunca  Kutlarız bu barışı yeniden buluşunca  " Çabuk toplayıp tası tarağı  Külhani bir anda tırmandı dağı  Bir iş çıkmamıştı numarasından  O sırada çalının arkasından  İhtiyar horoz kıs kıs gülüyordu  Oyunbazı oynatmak pek tatlı oluyordu  La Fontaine'den çeviren; Orhan Veli Kanık Aslan ile Fare Herkes herkese yardım etmeli  Ben büyük  o küçük dememeli İki masalım var bunun üstüne  Başka da bulurum isteyene  Aslan toprakla oynuyormuş bir gün; Birde bakmış pençesinde fare  Aslan  aslan yürekliymiş o gün  Kıymamış canına  bırakmış yere  Boşuna gitmemiş bu iyiliği  Kimin aklına gelir  Farenin aslana iyilik edeceği? Etmiş işte  hem de canını kurtarmış  Günün birinde aslan Biraz çıkayım derken ormandan  Düşmüş bir tuzağa  Ağla içinde kalmış; Kükremiş durmuş boşuna; Bereket fare usta yetişmiş imdada; Bu iş kükremekle değil  Kemirmekle olur demiş  Başlamış incecik dişlerini işletmeye Gelmiş ipin hakkından kıtır kıtır  Bir ilmik kopunca ağdan hayır mı kalır? Sabır  biraz da zaman Güçten  öfkeden daha yaman  La Fontaine Masalları (Çev  Sabahattin Eyüboğlu) | 
|   | 
|  | 
|  |