Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
halk, nedirhalk, özellikleri, şiiri

Halk Şiiri Nedir?-Halk Şiiri Özellikleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Halk şiirleri yüzyıllarca kuşaktan kuşağa halkın dilinde dolaşıp günümüze ulaşmayı başarmaları ile önem verilmeyi hakediyor

Ozanlar sevdikleri ve sevmedikleri herşeye karşı tepkilerini sazları eşliğinde şiirler okuyarak dile getirmişler ve bu şiirler halk tarafından öyle beğenilmiş ki yazıya dökülmeden dilden dile dolaşarak günümüze kadar gelebilmişler Halk şiirinin büyüsü çarpıcılığı burada

Şiirler herhangi bir kritere göre seçilmeden bu sayfada yer alacaklar Bugüne ulaşmayı başarmış her şiir bunu zaten hakediyor
Şu anda Yunus Emre Dadaloğlu Kuloğlu Pir Sultan Abdal Köroğlu ve Aşık Veysel'e ait pek çok şiir ayrıca yüzden fazla halk şairine ait örnekler var Bunlara yenileri de eklenecek
Şiirler ne kadar çok kişiye ulaşabilirlerse o kadar iyi Dolayısıyla şiirleri sayfalarınızda yayınlamak isterseniz hiç çekinmeyin Yalnızca şiirleri veya şairleri değiştirmemeye özen gösterin Bugüne bize ulaşanı elden ele bizden sonraya taşıyalım
DİVAN ŞİİRİNİN VE HALK ŞİİRİNİN ÖZELLİKLERİNİN ÖRNEKLERLE KARŞILAŞTIRILMASI

Halk Edebiyatı
• Halkın geleneksel dili ve zevkiyle oluşmuş sade bir dili vardır
• Halk şiiri eski Türk şiirinin vezin biçim ve uyak bakımından devamıdır Hece vezni esasına dayanan ölçü kabul edilmiştir

Divan Edebiyatı
• Divan Edebiyatı’nın dili Farsça Arapça Türkçe karışımı ağır bir dildir
• Divan şiiri kurallarını Arap ve İran Edebiyatı’ndan almıştır Aruz ölçülerinden Türkçe’nin yapısına en uygun olanları seçilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com