Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nelerdir, türleri, şiir

Şiir Türleri Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şiir Türleri Nelerdir?

Şiir Türleri Nelerdir?

LİRİK ŞİİR uyguların coşkun bir dille anlatıldığı şiirlerdir Akıldan çok hayal gücüne duygusallığa hitap eder(GurbetayrılıkHasret)
Gurbet o kadar acı ki
Ne varsa içimde
Ben gurbette değilim
Gurbet benim içimde
Not:Edebiyatımızda lirik şair olarak;FuzuliNedimYunus Emre KaracaoğlanYahya Kemal ve Ahmet Haşim’i sayabiliriz
DİDAKTİK ŞİİR:Bir şeyler öğretmekbilgi vermek amacıyla yazılan duyguyu değil fikri konu edinen şiirlerdirFabllar didaktik şiir türlerine örnektir
Her canlıya hak layık olan cevheri verdi
Tırtıl iki diş bulsaydı bütün ormanı yerdi
Şayet kediler haftada bir gün uçsaydı
Dünyadaki bütün serçelerin nesli tükenirdi
Not:Edebiyatımızda didaktik şair olarak Nabi Tevfik FikretM Akif ve Mehmet Emin Yurdakul vardır
PASTORAL ŞİİR:Kır ve tabiat güzelliklerinin konu edildiği şiirlere denir
Tabiat hayatı çoban hayatı sade süsten ve özentiden uzak bir dille anlatılır
Anam bir yaz gecesi doğurmuş beni burada
Bu çamlıkta söylemiş son sözlerini babam
Şu karşıki bayırda verdim kuzuyu kurda
Sunam’ın başka köye gelin gittiği akşam
Not:Pastoral şiir türünde şiir yazan şairlerimiz Kemalettin KamuFaruk Nafiz bu türde şiirler yazmıştırAbdülhak Hamid’in Sahra ‘sı bu türde yaxzılmış şiirleredendir

EPİK ŞİİR:Kahramanlık ve yiğitlik konularını işleyen şiir türüdürEpik şiirde olağanüstü olaylar ve kahramanlıklar dikkat çekici özelliklerdir
Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik
Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik
Ak Tolgalı beylerbeyi haykırdı:İlerle
Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilelerle
Not:Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Üç Şehitler Destanı bu türe örnek verilebilir

SATİRİK ŞİİR:Toplum hayatındaki bozukluklarıninsan hayatındaki zaafların güldürü unsuru katılarak dile getirildiği şiir türüdürDivan şiirindeki hicivler ve halk edebiyatındaki taşlamalar bu türün örneklerindendirGünümüzde de yergiler bu türdendir
Adalet kalmadı hep zulüm doldu
Geçti şu baharın gülleri soldu
Dünyanın gidişi acayip oldu
Koyun belli değilkurt belli değil
Not:Edebiyatımızda ŞeyhiBağdatlı RuhiNef’i Ziya PaşaNeyzen Tevfik ve Şair Eşref bu türde şiir yazan şairler arasındadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com