![]() |
Şiir Türleri Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiir Türleri Nelerdir?Şiir Türleri Nelerdir? LİRİK ŞİİR uyguların coşkun bir dille anlatıldığı şiirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gurbet o kadar acı ki Ne varsa içimde Ben gurbette değilim Gurbet benim içimde Not:Edebiyatımızda lirik şair olarak;Fuzuli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DİDAKTİK ŞİİR:Bir şeyler öğretmek ![]() ![]() ![]() ![]() Her canlıya hak layık olan cevheri verdi Tırtıl iki diş bulsaydı bütün ormanı yerdi Şayet kediler haftada bir gün uçsaydı Dünyadaki bütün serçelerin nesli tükenirdi Not:Edebiyatımızda didaktik şair olarak Nabi ![]() ![]() ![]() ![]() PASTORAL ŞİİR:Kır ve tabiat güzellikler ![]() ![]() Tabiat hayatı ![]() ![]() Anam bir yaz gecesi doğurmuş beni burada Bu çamlıkta söylemiş son sözlerini babam Şu karşıki bayırda verdim kuzuyu kurda Sunam’ın başka köye gelin gittiği akşam Not:Pastoral şiir türünde şiir yazan şairlerimiz Kemalettin Kamu ![]() ![]() ![]() EPİK ŞİİR:Kahramanlık ve yiğitlik konularını işleyen şiir türüdür ![]() ![]() Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik Ak Tolgalı beylerbeyi haykırdı:İlerle Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilelerle Not:Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Üç Şehitler Destanı bu türe örnek verilebilir SATİRİK ŞİİR:Toplum hayatındaki bozuklukların ![]() ![]() ![]() ![]() Adalet kalmadı hep zulüm doldu Geçti şu baharın gülleri soldu Dünyanın gidişi acayip oldu Koyun belli değil ![]() Not:Edebiyatımızda Şeyhi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|