| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| açıklayıcı, anlatım, biçimi, hakkında, nediraçıklayıcı | 
|  | Açıklayıcı Anlatım Biçimi Nedir?-Açıklayıcı Anlatım Biçimi Hakkında |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Açıklayıcı Anlatım Biçimi Nedir?-Açıklayıcı Anlatım Biçimi HakkındaAçıklayıcı Anlatım Biçimi Nedir?-Açıklayıcı Anlatım Biçimi Hakkında Herhangi bir konu hakkında bilgiler vermek  bir şeyler öğretmek amacına yönelik anlatım biçimidir  Bilgilendirme amacıyla yazılan fikir yazılarında ve bilimsel eserlerde (ansiklopediler  ders kitapları  bilimsel yazılar… vb) kullanılan bir anlatım içimidir  Bu tür yazılar bir konuda bilgi vermek; bir konuyu öğrenmek amacı güder   Açıklama  günlük yaşamda herkesin başvurduğu yaygın bir anlatım biçimidir  Okullarda yöneticilerin tüzüklere ve yönetmeliklere dayanarak yaptıkları konuşmalar; derslerde öğretmenlerin yönelttikleri sorulara öğrencilerin verdiği cevaplar; subayların erlerini  ustaların çıraklarını yetiştirmek için yaptıkları tanımlamalar  verdikleri bilgiler birer açıklamadır  Birçok kimsenin sorduğu “Niçin?” “Nasıl?” “Neden?” gibi sorular açıklama ile karşılanabilir  Bu nedenle açıklama  genellikle “ bir konuyu aydınlatma  gün ışığına çıkarma” amacıyla kullanılır  Yani açıklama  üzerinde durulan konuyla ilgili bir sorunun cevabı niteliği taşır  Öğretici özellik gösteren bir anlatım biçimidir  Yazarın amacı bilgiyi en kısa yoldan okuyucuya anlatmak olduğundan  yazar sanatlı söyleyişlere  imalı sözlere pek yer vermez  Açık  anlaşılır bir dil kullanır  Soyutluktan  kişisellikten kaçınır  Tanımlarla  örneklerle konunun en iyi biçimde anlaşılmasını sağlar  Ansiklopedilerde daha çok bu tür bir anlatım görülür   Toplumsal kalkınmada eğitimin rolü nedir  nasıldır? Klasisizm  Türk edebiyatında hangi dönemlerde etkili olmuştur? Edebiyatımızda tiyatro ne zaman Batılı bir özellik kazanmıştır? Uzay çalışmalarının teknolojideki gelişmelere katkısı var mıdır? Sanat sevgisi düşük toplumlarda eğitimin özellikleri nelerdir? Gelir düzeyi düşük toplumlarda eğitimin özellikleri nelerdir? Toplumsal şiir ile bireysel şiirin ayrıldığı noktalar nelerdir? Lirik şiirde şair  hangi duyguları ön plana çıkarır? Bu gibi konularda yazma çalışmaları açıklayıcı anlatım ile yapılır  Bir atasözünün ya da özdeyişin genişletilmesi; edebiyat  sanat  dil… vb alanlarda bir sorunun açıklanması; bir sözcüğün  bir terimin tanımlanması gibi yazma çalışmaları hep açıklamaya dayalıdır  Bu anlatım biçiminde amaç  “bilgilendirme”  “öğretme” olduğunda düşünceyi geliştirebilmek daha etkili kılmak için “tanımlama  karşılaştırma  neden ve kanıt gösterme  tanık gösterme  örnekleme” gibi açıklama yöntemlerine başvurulur  Açıklamanın iki ayrı türü vardır: Birincisi her tür kişisellikten sıyrılmış  nesnel bir yaklaşımla gerçekleştirilir; yani özneldir  Bu yol makale  fıkra  deneme  sohbet gibi düşünce yazılarında kullanılır  Örnek: Memduh Şevket Esendal öykülerini sade ve temiz bir Türkçeyle yazmış  öykücülükte Çehov tarzını benimsemiştir  Onun öykülerini okuyanlar eserin içinde kendilerini  çevrelerini ve hayatta karşılaştıkları kişileri bulur gibi olurlar  Esendal  günlük hayatı iyimser bir hava içinde verir  Öykülerindeki olaylar son derece basittir  Örnek: MÖ  VI  yüzyılda başlayıp yüzyılımızın başına dek etkisini yoğun biçimde sürdüren türler arasında tiyatro  felsefe ve tarih vardır  İlkçağ tiyatrosu tragedya ve komedya diye ikiye ayrılır  Tragedya  bağbozumu tanrısı Dionysos adına düzenlenen törenlerden doğmuştur  Tragedyanın amacı  seyircide korku ve acıma duygusu uyandırmaktır  Bu da gerilimlerle sağlanır  Oyunun sonunda ise her şey çözüme kavuşur  Bu parçada tiyatro  tarih ve felsefenin ortaya çıkışı  tragedyanın hemen bütün özellikleri bilgilendirmeye yönelik  açıklayıcı bir yöntemle  anlatılmıştır  Örnek: Herkes her şey olamaz  Nasıl iyi asker olmak için disiplin  iyi öğretmen olmak için bilgi  iyi tüccar olmak için para yeterli değilse  nasıl bütün mesleklerin  kendilerine göre biraz doğuştan gelme  çoğu da sonradan öğrenilen incelikleri varsa politikacıların da rastgele  herkesin beceremeyeceği yönleri vardır  Bunları becerebilen kimseler  on binlerce kişinin karşısına çıkıp nutuk söyleyebiliyor  binlerce kişinin elini sıkabiliyor  çömelip ayran içebiliyor… Bu parçada politikacıda bulunan ve bulunması gereken özellikler açıklanmıştır   | 
|   | 
|  | 
|  |