Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deyimler, ile, ilgili, komposizyon

Deyimler İle İlgili Komposizyon

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler İle İlgili Komposizyon

Deyimler ile ilgili komposizyon

Deyimler çeşitli kaynaklardan gelmektedir Bunların başında da Nasrettin Hoca ve Bektaşi fıkraları yer almaktadır Bunlardan başka kimi masallar efsaneler tarihsel olaylar halk arasında yaşanan olaylar kültürel etkileşim içinde bulunan ülkelerle ilgili kimi durumlar vb deyimlerin yaratılıp yaygınlaşması konusunda sağlam ipuçları vermektedir

Deyimler de tıpkı atasözleri gibi kısa ve özlü sözler ve etkileyici sözlerdir En az iki kelimeden oluşan deyimlerde kalıplaşma olduğu için kelimelerin yeri değiştirilemez ya da bir kelimenin yerine başka bir kelime konulamaz
Deyimlerin atasözlerinden farkı şudur: Atasözleri genellikle yol gösterici bir içeriğe sahiptir Deyimler ise her zaman böyle olmaz Bir duyguyu düşünceyi bir kavramı vurgulayıcı bir şekilde dile getirmek için kullanılırlar
deyimlerin bir kısmı mahalli olup sadece söylendiği yöreye hastır Bazı yörelerde anlaşılmaz

“Gürültüye getirmek”ten hoşlanmasak da ‘Okkanın altına gitmek”ten başka çaremiz olmaz kimi zaman Bazen yapılması zor çok uzun vakit alacak bir işle baş başa bırakılırız ‘deliye pös-teki saydır’ır gibi… Bazen ‘hariçten gazel okur’uz; sadece ‘işin gırgırmda’yızdır Bazen ‘ağzımızdan baklayı çıkar’ıveririz; çünkü karşımızdaki ‘eski kulağı kesiklerden’dir… Bazılarımız bazılarına ‘yolunacak kaz’ gibi görünür bazılarımız bazılarımızın ‘cemaziyel evvelini bilir’ Uzun uzadıya birbirine bağlanmayan bu cümleleri daha fazla sıralamaya gerek yok kimi kelimelerin tırnaklarından maksat anlaşılmıştır; ‘arabın derdi kırmızı pabuç’ yani deyimler… O kadar işlevseldir ki konuşurken bir sürü cümle kurarak anlatabileceğimiz bir durumu deyimlerin hepimizce malumu olan anlamına ve çağrışımına yaslanarak meramımızı hem kolayca hem de etkili bir şekilde anlatı veririz

Dilimizdeki deyimlerin pek çoğunun bir hikayesi var Kimi komik kimi ilginç kimi ders alması… Bırakın bu öyküler bilinip anlatılmasını; deyimlerin anlamını bilen ve yerli yerinde kullananlarımızın sayısı bile azaldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com